Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για τα γερμανικά κόμματα το Σαββατοκύριακο

Τα γερμανικά κόμματα έχουν ορίσει διάφορα ραντεβού μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου οι ομάδες  από 10 έως 15 πρωτοκλασάτα στελέχη τους θα πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις.  [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Ενας μαραθώνιος διερευνητικών επαφών είναι προγραμματισμένος αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο καθώς τα κόμματα μπαίνουν στην φάση αναζήτησης κοινών σημείων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα γερμανικά κόμματα έχουν ήδη ορίσει ραντεβού μεταξύ τους και έχουν ορίσει τις ομάδες τους από 10 έως 15 κορυφαία στελέχη, τα οποία και θα πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. 

Το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερο FDP είχε αρχικά προτείνει στους συντηρητικούς της Χριστιανικής Ενωσης CDU / CSU να συναντηθούν το Σάββατο πριν από τη συνάντησή τους με το SPD, που κέρδισε τις εκλογές. Τους χάλασε όμως τα σχέδια η  Χριστιανοκοινωνική Ενωση CSU της Βαυαρίας, η οποία αρνήθηκε την προσφορά τους, κάτι που το EURACTIV αντιλαμβάνεται ως μια κίνηση αποδυνάμωσης του επικεφαλής της CDU, Άρμιν Λάσετ.

Για τον Λάσετ, η είσοδος σε κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP και τους Πράσινους, μια επονομαζόμενη κυβέρνηση της Τζαμάικα, είναι η τελευταία του ελπίδα να διατηρήσει την εξουσία.

Αντίθετα, το FDP την Κυριακή, θα έχει συνομιλίες με τους σοσιαλδημοκράτες κάποια στιγμή γύρω στο μεσημέρι και ακολούθως με τους  συντηρητικούς αργότερα το βράδυ.
Οι Πράσινοι έχουν λιγότερο απαιτητικό πρόγραμμα, καθώς θα έχουν συνομιλίες με το SPD την Κυριακή και με τους συντηρητικούς την Τρίτη.

Απουσιάζει, για άλλη μια φορά, στις διερευνητικές επαφές η Ευρώπη. Μόνο οι Πράσινοι κάλεσαν τον έμπειρο ευρωβουλευτή της ΕΕ Σβεν Γκίγκολντ να τους βοηθήσει στις συνομιλίες, ενώ το FDP κάλεσε τον βουλευτή της ΕΕ Μόριτς Κέρνερ ως μια λύση ανάγκης καθώς ο αντιπρόεδρος του κόμματος Βόλφγανγκ Κουμπίκι υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.