Λεπέν εναντίον της σημαίας της ΕΕ

Η Μαρίν Λεπέν [European Parliament]

Η Μαρίν Λεπέν έχει συχνά κάνει αποδιοπομπαίο τράγο την ευρωπαϊκή σημαία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της. Ωστόσο, η σημαία δεν αποτελεί επίσημο σύμβολο σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Η EURACTIV Γαλλίας αναφέρει.

Η ρητορική της Μαρίν Λεπέν κατά της σημαίας της ΕΕ έφθασε σε νέο επίπεδο την Τρίτη (18 Μαρτίου). Προσκεκλημένη στο TF1, η ακροδεξιά ηγέτης ζήτησε να αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή σημαία από το φόντο.

Το κανάλι έκανε αποδεκτό το αίτημά της, αλλά ο παρουσιαστής του προγράμματος Gilles Bouleau ανέφερε το επεισόδιο στον αέρα. Η Λεπέν δικαιολόγησε τον εαυτό της, εξηγώντας ότι κάνει εκστρατεία ως πρόεδρος της Γαλλίας και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή η απαίτηση – και η συναίνεση του TF1 – προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία απάντησε σε ένα tweet ότι είναι «υπερήφανη για τη σημαία μας, σύμβολο της ενότητας αλληλεγγύης και αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης».

«Όμως η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται απολύτως εντός των δικαιωμάτων της ως ευρωπαίας πολίτη», δήλωσε ο Miguel Puente Pattison, εκπρόσωπος της Επιτροπής στη Γαλλία. «Ακόμη και αν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήταν καλύτερα να είμαστε περήφανοι για αυτή τη σημαία», πρόσθεσε.

 

Ανεπίσημη σημαία

Η ευρωπαϊκή σημαία, αποτελούμενη από ένα κύκλο 12 χρυσών αστεριών σε μπλε φόντο, κρέμεται παράλληλα με τη γαλλική σημαία στα περισσότερα δημόσια κτίρια. Μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ορισμένοι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι του Εθνικού Μετώπου αποφάσισαν – απολύτως νόμιμα – να την απομακρύνουν από τις δημοτικές τους αίθουσες. Στην πραγματικότητα, το γαλλικό πρωτόκολλο επιβάλλει τη χρήση της ευρωπαϊκής σημαίας μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Οι δημοτικές αίθουσες πρέπει να την εμφανίζουν στις 9 Μαΐου, για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ευρώπης. Και σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κώδικα, τα συμβεβλημένα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, πρέπει να παρουσιάζουν τη σημαία.

Το φυλλάδιο περί πρωτοκόλλου που διανεμήθηκε στους Δήμους της Γαλλίας ορίζει ότι «μόνο η εθνική σημαία θα πρέπει να κοσμεί μόνιμα δημόσια κτίρια». «Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η ευρωπαϊκή σημαία δεν είναι επίσημη, επειδή οι Συνθήκες δεν αναφέρονται σε αυτήν ως επίσημη σημαία της ΕΕ», δήλωσε ο Pattison. «Η σημαία αυτή χρησιμοποιείται από τα θεσμικά όργανα ως σύμβολο των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά δεν έχει καμία επίσημη νομική λειτουργία.»

Οι μόνες υποχρεώσεις να χρησιμοποιείται η σημαία της ΕΕ εμφανίζονται στο γαλλικό δίκαιο και όχι στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Μέτωπο επιτέθηκε στα σύμβολα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λεπέν έχει υποσχεθεί συχνά να αφαιρέσει τη σημαία της ΕΕ από όλα τα γαλλικά δημόσια κτίρια. Το μέτρο εμφανίζεται ακόμη και στο εκλογικό του πρόγραμμα υπό τον τίτλο «υπεράσπιση της ταυτότητας της Γαλλίας και της εθνικής της ταυτότητας».

Ο Florian Philippot, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, πήρε τη συζήτηση σε διαφορετικό επίπεδο, γράφοντας στο Twitter ότι η Γαλλία θα απομακρύνει σύντομα το «κουρέλι» της ΕΕ.

 

X