Κύρτσος: αντίπαλοι Τσακαλώτος – Παπαδημούλης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου

kyrtsos-ep-hearing.jpg

Το ζήτημα της πρότασης συγκεκριμένου προσώπου για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στη νέα θητεία της Επιτροπής μετά τις Ευρωεκλογές, προκαλεί συνεχώς τους τελευταίους μήνες πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, αναλόγως των προτιμήσεων των συμμετεχόντων στις συζητήσεις για τον ρόνο των εθνικών εκλογών και τον νικητή τους.

Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει την πρότασή της για τον νέο Επίτροπο.

Και αυτό φαίνεται ότι έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί πραγματικά ποικίλλουν. Άλλοι πιστεύουν ότι θα είναι μια κλασική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ότι θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση στη σοδιαλδημοκρατία.

Πέραν έκπληξης πρώτου μεγέθους (όπως πχ το σενάριο Γιώργου Παπανδρέου…), οι έμπειροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει έναν πραγματικά δικό του άνθρωπο για τη θέση στην Κομισιόν. Και δημοσίως χθες ένας από αυτούς τους έμπειρους παρατηρητές, ένανε την πρόβλεψή του. Ο Γιώργος Κύρτσος μπορεί να είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαίκού Λαίκού Κόματος αλλά έχει δύο πλεονεκτήματα: έχει επαφές σε διάφορους κύκλους στις Βρυξέλλες, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, και είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία – και πηγές…

Σε ένα χθεσνό tweet του λοιπόν, αποκάλυψε αυτά που συμπεραίνει:

O Γιώργος Κύρτσος λοιπόν μοπιράστηκε δημοσίως της εκτίνησή του ότι οι βασικοί αντίπαλοι για τη θέση του διαδόχου του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι ο νυν Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο νυν αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βέβαια το έκανε αναφερόμενος σε μια άσχετη δήλωση Τσακαλώτου (που ο ίδιος είπε ότι παρεξηγήθηκε) αλλά η πρόβλεψη είναι σαφής.

Πράγματι, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαίκό αυτά τα δύο ονόματα είναι οι πιο ισχυρές υποψηφιότητες. Διότι είναι τα δύο πιο αναγνωρίσιμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα στους ευρωπαίκούς διαδρόμους μετά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια η τελική επιλογή όταν έρθει η ώρα θα έχει και άλλες παραμέτρους και θα αποφασίσει εντέλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν απο τις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη και αν θα ορίσει Επίτροπο η παρούσα κυβέρνηση, πιστεύουν κάποιοι – ή αν η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα φθάσει τελικά μέχρι το Ευωκοινοβούλιο για έγκριση, όπως υποστηρίζουν άλλοι.