Ιταλία: Στις 4 Μαρτίου οι βουλευτικές εκλογές

[Flickr]

Η 4η Μαρτίου 2018 «κλείδωσε» ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, όπως αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προχώρησε στη διάλυση των δύο σωμάτων του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι δεν θα προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου υπάρξει νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Δεν πρέπει να δραματοποιήσουμε τον κίνδυνο αστάθειας, καθώς έχουμε λάβει τα μέτρα μας», επεσήμανε ο κ. Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στις συχνές αλλαγές της κυβέρνησης της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι σε άλλα μέρη της Ευρώπης υπήρξε «ιταλoποίηση των πολιτικών συστημάτων».

Ιταλία: Διάλυση της βουλής ενόψει πρόωρων εκλογών

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σήμερα το απόγευμα, ή το πολύ αύριο το πρωί, αναμένεται να προχωρήσει στη διάλυση της ιταλικής βουλής και της γερουσίας. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν -όπως όλα δείχνουν- στις 4 Μαρτίου.

Από την πλευρά …

Στο μεταξύ, οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύονται να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώσουν τους φόρους παρά το υψηλό δημόσιο χρέος και την μετανάστευση, που θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τα δεξιά κόμματα να προειδοποιούν για ενδεχόμενη «εισβολή» μεταναστών.

Πάντως, η ανάδυση τρίτου πόλου στις εκλογές του 2013 παγιώθηκε, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό που κυμαίνεται περίπου σε 26%. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δίνουν περίπου 23% στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και 16% στο Φόρτσα Ιτάλια του κ. Μπερλουσκόνι, ποσοστό που θα μπορούσε να ανέλθει στο 30% με την προσθήκη των συμμάχων του, της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας.

Ιταλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2018

Την τελική έγκριση του Κοινοβουλίου στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2018 έδωσε η Άνω Βουλή στην Ιταλία, ανοίγοντας το δρόμο για τις εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον προσεχή Μάρτιο.

Κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος …

X