Η Λεπέν «ξυπνά» από το εκλογικό σοκ και επιτίθεται στη γαλλική αριστερά

Η πρώην υποψήφια της ακροδεξιάς έκανε μια πολύ αισθητή επιστροφή λέγοντας ότι εκπροσωπεί «τη μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση που μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν». [EPA-EFE/IAN LANGSDON]

Μετά από δύο εβδομάδες σιωπής από την ήττα της στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας στις 24 Απριλίου, η Μαρίν Λεπέν επέστρεψε στην πολιτική σκηνή εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση την Τετάρτη (11 Μαΐου) στην ένωση της αριστεράς και στα «παραμύθια» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Η Λεπέν κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 41,5% επί 72% της συμμετοχής, αλλά ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε τη νίκη με 58,5%.

Η πρώην υποψήφια της ακροδεξιάς έκανε μια πολύ αισθητή επιστροφή λέγοντας ότι εκπροσωπεί «τη μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση που μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν».

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, θα πρέπει να διοριστεί πρωθυπουργός και υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που οδηγεί σε συμμαχίες της αριστεράς και ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο κατανομής της ισορροπίας της εξουσίας.

 Τα «παραμύθια» του Μελανσόν

Η επίθεση της Λεπέν στην αριστερά ερμηνεύεται ως απόπειρα να επιφέρει επικοινωνιακό πλήγμα στο Μελανσόν, καθώς το κόμμα του καταλαμβάνει τον πολιτικό χώρο της αντιπολίτευσης με μια πολύ ενεργή προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει από τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά ποια θα είναι η πρώτη δύναμη της πολιτικής αντιπολίτευσης στη χώρα.

«Η λογική των θεσμών είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την πλειοψηφία. Όλοι όσοι λένε το αντίθετο λένε παραμύθια», εξήγησε στο TF1 το βράδυ της Τρίτης.

Η Λεπέν φαίνεται να επιτίθεται περισσότερο στην αριστερά παρά στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, δηλώνοντας ότι «η ακροαριστερά που συμμαχεί με την αριστερά είναι η αντιπολίτευση που θα υπερασπιστεί το μπουρκίνι στις πισίνες, που θέλει να ανοίξει τις φυλακές, να νομιμοποιήσει τους παράνομους μετανάστες, να αυξήσει τους φόρους κατά 270 δισ. ευρώ, που θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία».

Όταν ρωτήθηκε το πρωί της Τετάρτης από το RTL σχετικά με το ενδεχόμενο ο Μελανσόν να «εκλεγεί» πρωθυπουργός, όπως ισχυρίζεται, η Λεπέν είπε ότι λέει «παραμύθια» και ότι απλώς «προσπαθεί να επιβιώσει».

Europe Elects: Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι 577 βουλευτές που απαρτίζουν το εθνικό κοινοβούλιο εκλέγονται για πέντε χρόνια μέσω δύο γύρων ψηφοφορίας σε μονοεδρικές περιφέρειες. Φέτος αυτό σημαίνει ότι εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο στις 12 Ιουνίου, οι δύο ισχυρότεροι υποψήφιοι προκρίνονται σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 19 Ιουνίου.

Αυτό το εκλογικό σύστημα ευνοεί γενικά τα κεντρώα και μεγάλα κόμματα, καθώς οι δεξιοί ή αριστεροί υποψήφιοι αγωνίζονται να κερδίσουν την πλειοψηφία έναντι κεντρώων υποψηφίων κατά τη διάρκεια του επαναληπτικού γύρου – κάτι που μπορεί να θυμάται έντονα η δύο φορές υποψήφια της ακροδεξιάς για την προεδρία Λεπέν (RN-ID).

Επιπλέον, το σύστημα ενθαρρύνει τον σχηματισμό συμμαχιών. Δεν θα είχε νόημα, για παράδειγμα, να υπάρχουν αρκετοί αριστεροί υποψήφιοι που ανταγωνίζονται σε μια εκλογική περιφέρεια. Αντίθετα, τα κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να συνάψουν συμφωνίες μη επίθεσης και να συντονίσουν πού θα κατεβάσουν τους υποψηφίους τους.

Αυτό μπορεί να το δει κανείς να διαδραματίζεται και σε αυτές τις εκλογές.

Για τις φετινές εκλογές, η Harris Interactive προβλέπει ότι η πολυκομματική συμμαχία «Ensemble citoyens» του Μακρόν θα κερδίσει 336 έως 376 έδρες και το 33% της λαϊκής ψήφου στον πρώτο γύρο.

Για παράδειγμα, πολλά αριστερά, περιβαλλοντικά και κεντροαριστερά κόμματα σχημάτισαν τη «Nouvelle Union populaire écologique et sociale» (NUPES) στις 3 Μαΐου.

Με αυτό το σύστημα, η κεντρώα πολυκομματική συμμαχία “Majorité présidentielle” του Μακρόν κέρδισε 32,3% στον πρώτο γύρο και 49. 1% στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017, γεγονός που μεταφράζεται σε πλειοψηφία 351 εδρών.

Για τις φετινές εκλογές, η Harris Interactive προβλέπει ότι η πολυκομματική συμμαχία «Ensemble citoyens» του Μακρόν θα κερδίσει 336 έως 376 έδρες και το 33% της λαϊκής ψήφου στον πρώτο γύρο.

Το σενάριο αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει ότι το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains (LR), που βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις προεδρικές εκλογές, θα ενταχθεί στη συμμαχία. Αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί.

Το NUPES, υπό την ηγεσία του Μελανσόν αναμένεται να λάβει το ίδιο ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο με τη συμμαχία Μακρόν, αλλά προβλέπεται να κερδίσει μόνο 70 έως 90 έδρες.

Μια πιθανή ευρεία δεξιά συμμαχία υπό το Rassemblement national της Λεπέν αναμένεται να κερδίσει το 30% των ψήφων του πρώτου γύρου και 110 έως 140 έδρες. Οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές συμμαχίες που συγκέντρωσαν περίπου το 30% των εδρών του 2017 ουσιαστικά διαλύονται.