Η Γαλλική Γερουσία περνά στα χέρια της Δεξιάς- «Ιστορική» νίκη Εθνικού Μετώπου

lepen-european-parliament.jpg

Συνεχόμενα πλήγματα δέχεται ο σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος,Francois Hollande, αφού χθες (28 Σεπτεμβρίου) έχασε τον έλεγχο της Γερουσίας, η οποία πέρασε στο δεξιό συντηρητικό κόμμα. Στο μεταξύ, για πρώτη φορά η γαλλική ακροδεξιά εξασφαλίζει έδρες στη Γερουσία.

Στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του σώματος που διεξήχθησαν χθες, η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του πρώην πρόεδρου Nicolas Sarkozy, και οι κεντρώοι σύμμαχοί της Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI), προηγούνται με 10- 20 έδρες.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο για πρώτη φορά κατάφερε να εξασφαλίσει έδρες στην άνω Βουλή του Κοινοβουλίου εκλέγοντας 2 Γερουσιαστές στη νοτιοανατολική Γαλλία.
«Τα αποτελέσματα αυτά ξεπερνούν όσα εμείς ελπίζαμε» επεσήμανε η Le Pen, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ιστορική νίκη». «Κάθε ημέρα που περνά, οι Γάλλοι πολίτες υιοθετούν μαζικά τις ιδέες μας… Έχουμε μια εξαιρετική δυναμική», συμπλήρωσε.

Το τρίτο πλήγμα Hollande 

Οι χθεσινές εκλογές συνιστούν την τρίτη συνεχόμενη ήττα για τους Σοσιαλιστές, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 28 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την αποχώρηση του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και την αντικατάστασή του με τον 36χρονο πρώην τραπεζικό Εμανουέλ Μακρόν, η δημοτικότητα του Hollande είναι σε ιστορικό χαμηλό 13%.

>>Διαβάστε σχετικά: Στο ιστορικό χαμηλό 13% η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Ολάντ

Η αριστερά συνεχίζει να ελέγχει την κάτω βουλή, η οποία είναι το κυρίαρχο νομοθετικό σώμα στη Γαλλία, αλλά η ψηφοφορία της Κυριακής υπογράμμισε τη χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου αλλά και τη συνεχιζόμενη άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Στέλνει επίσης μήνυμα και ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2017, με το Nicolas Sarkozy να φαίνεται ότι επιστρέφει δυναμικά στην διεκδίκηση της γαλλικής Προεδρίας.

EurActiv.gr με Reuters

X