Η Ευρώπη ενωμένη εναντίον της Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν [European Parliament]

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θα διεξαχθεί μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Σε όλη την ΕΕ, οι πολιτικοί ζήτησαν από τους Γάλλους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν εναντίον της ακροδεξιάς υποψηφίου. Η EURACTIV Γαλλίας αναφέρει.

Στις 7 Μαΐου, ο πιο φιλοευρωπαίος από τους 11 προεδρικούς υποψήφιους θα αντιμετωπίσει την πιο ευρωσκεπτικίστρια για την κορυφαία θέση της Γαλλίας. Ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από το Twitter να «ενωθούν όλοι οι δημοκράτες στη Γαλλία για να διασφαλίσουν ότι η εθνικίστρια δεν θα γίνει πρόεδρος».

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ συνεχάρη το Μακρόν για την πρώτη νίκη του την Κυριακή (23 Απριλίου) και του ευχήθηκε καλή τύχη.

Η Μέρκελ μίλησε επίσης υπέρ του υποψηφίου του κόμματος En Marche. Δια μέσου του εκπροσώπου της είπε: «Η επιτυχία του Μακρόν δείχνει ότι η Γαλλία και η Ευρώπη μπορούν να κερδίσουν μαζί. Το κέντρο είναι ισχυρότερο από ότι πιστεύουν οι λαϊκιστές».

Αν και φαινομενικά προσφέρουν μαζικά ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην τραπεζίτη και υπουργό οικονομίας, οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται κυρίως στο να εμποδίσουν την Λεπέν από το να καταλάβει την εξουσία. Αν κερδίσει, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου έχει υποσχεθεί ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομακρύνει τη Γαλλία από την ΕΕ, να φύγει από το ενιαίο νόμισμα και να επιστρέψει στο φράγκο – μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ασθενέστερη από την προβλεπόμενη» απόδοση της Λεπέν στον πρώτο γύρο.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα του Μπενουά Αμόν», δήλωσε ο Τζίανι Πιτέλα, ηγέτης της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Κοινοβουλίου (S&D). «Παρά το αποτέλεσμα, ο Αμόν ήταν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος υπερασπίστηκε ένα προοδευτικό φιλοευρωπαϊκό σχέδιο με καινοτόμες προτάσεις».

«Σήμερα το βράδυ, ο γαλλικός λαός ζήτησε αλλαγή. Είναι ένα σαφές μήνυμα το οποίο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Για το καλό της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης, πρέπει τώρα να ενώσουμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στον δεύτερο γύρο για να αντιμετωπίσουμε το Εθνικό Μέτωπο «, πρόσθεσε.

Στο Βέλγιο, ο φιλελεύθερος Πρωθυπουργός Charles Michel έδωσε συγχαρητήρια στο Μακρόν, και χαρακτήρισε το πρόγραμμά του ως ένα «αισιόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που κοιτάζει προς το μέλλον».

Για τον Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, ο Μακρόν ήταν «ο μόνος πραγματικά υποψήφιος υπέρ της Ευρώπης».

X