Για τα μάτια του Όρμπαν θα παλέψουν Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι

Ο Silvio Berlusconi (Forza Italia) και ο Matteo Salvini (Lega) [ANSA/ FABIO FRUSTACI]

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι θα προσπαθήσει να φέρει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην ομάδα των εθνικιστών του, έτσι ώστε να ηγείται της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Η ακροδεξιά Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) κέρδισε μόνο 58 έδρες στις ευρωεκλογές, αλλά η Lega είναι πρόθυμη να ανοίξει τις πόρτες για το Fidesz της Ουγγαρίας που σήμερα βρίσκεται στο ΕΛΚ, καθώς επίσης για το Κόμμα Brexit του Nigel Farage, το Vox της Ισπανίας και το ολλανδικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Αλλά ο Σαλβίνι δεν είναι ο μόνος που αγωνίζεται για την αγάπη του Ορμπάν.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορώ να πείσω τον Ορμπάν να παραμείνει στο ΕΛΚ και σε άλλα μέλη του ΕΛΚ για να κρατήσουν μέσα το κόμμα του», δήλωσε ο Silvio Berlusconi, ο οποίος είναι επίσης κοντά με τον Ορμπάν.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Εν τω μεταξύ στο Παρίσι, η γαλλική κεντροδεξιά προσπαθεί να χειριστεί την εκλογική καταστροφή. Μετά το απροσδόκητο κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κεντροδεξιά Les Républicains αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Το κόμμα αναμενόταν να λάβει περίπου το 15% των γαλλικών ψήφων, αλλά τελικά κέρδισε μόλις 8,5%, το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Laurent Wauquiez κάλεσε για συσπείρωση δεξιών και κεντρώων δυνάμεων στη Γαλλία. Παρά την παραδοχή ότι ήταν εν μέρει υπεύθυνος για την «ιστορική ήττα», αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 27% των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων υποστήριξε το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν και το 18% την Marine Le Pen.

Μια παρόμοια κατάσταση υπάρχει στο Ζάγκρεμπ, όπου η κεντροδεξιά έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών αφού έλαβε μόλις 4 έδρες στην Ευρωβουλή. Ο Andrej Plenković, πρωθυπουργός της Κροατίας και επικεφαλής του HDZ (EPP), του μεγαλύτερου κόμματος της Κροατίας, ανέφερε ότι ορισμένα μέλη του HDZ δεν βοήθησαν την προεκλογική εκστρατεία. «Δεν παρατήρησα τον κ. [Milijan] Brkić σε αυτήν την εκστρατεία, δεν συνέβαλε καθόλου», είπε.

Ο Brkić, αντιπρόεδρος του HDZ και αναπληρωτής ομιλητής του Κροατικού Κοινοβουλίου, απάντησε: «Τα είπα όλα στη συνάντηση της Προεδρίας του Κόμματος. Ποτέ δεν προτίθεμαι να απαντήσω μέσω των μέσων ενημέρωσης σε κανέναν στον κόσμο».

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει προβλήματα στο να ωθήσει τον Spitzenkandidat του ΕΛΚ, Manfred Weber για την κορυφαία θέση της ΕΕ.  Δήλωσε χθες ότι βρισκόταν δίπλα στον Weber για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά μετά από ένα δείπνο κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα ηγέτης επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους της είχαν υποστηρίξει άλλους υποψηφίους και ότι η αναζήτηση συμβιβασμού θα συνεχιζόταν.