Γερμανικές εκλογές: «Κλειδιά» οι αναποφάσιστοι και οι νέοι ψηφοφόροι

Η καλοκαιρία ήταν σύμμαχος όσων επέλεξαν να συνδυάσουν τη βόλτα τους σε κάποιο πάρκο του Βερολίνου με το να προσέλθουν σε κάποιο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Στις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, θα υπάρξουν τα πρώτα exit polls για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για υψηλά ποσοστά συμμετοχής, κάτι που ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο νικητής θα προκύψει μάλλον με «βραχεία κεφαλή». Αυτό ίσως τελικά να κινητοποίησε αναποφάσιστους να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ ιδιαίτερα υψηλό ήταν αυτή τη φορά και το ποσοστό των επιστολικών ψήφων.

Ενας άλλος αστάθμητος παράγοντας έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων ειδικά των περίπου 3 εκατομμυρίων που έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει μια υπερεκπροσώπηση των Πρασίνων. Η επικεφαλής τους Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος την αισιοδοξία για ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Εντονες συζητήσεις προκάλεσε στο μεταξύ το περιστατικό με τον υποφήφιο καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ, ο οποίος δίπλωσε «ανάποδα» το ψηφοδέλτιο έτσι ώστε να φαίνεται τι ψήφισε, κάτι που κατέγραψαν και οι κάμερες των φωτογράφων. Ουσιαστικά πρόκεται για παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, όπως σχολίασαν στη γερμανική τηλεόραση συνταγματολόγοι. Τα γερμανικά ΜΜΕ αναρωτιόντουσαν αργότερα αν το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

Εκτός από τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) σήμερα γίνονται εκλογές και για τα τοπικά κοινοβούλια του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, στα οποία ως τώρα την δημαρχία/πρωθυπουργία κατείχαν οι Σοσιαλδημοκράτες μέσα από κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ειδικά οι εκλογές για την τοπική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της χώρας έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, κυρίως επειδή το Βερολίνο αντιμετωπίζει ένα σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχει γεννήσει νέα κινήματα και είναι πολύ πιθανό να καθορίσει τις εξελίξεις γύρω από το «πρόβλημα κατοικία».

Τα προγνωστικά για το Βερολίνο έδιναν στην πρώτη θέση των πρώην υπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Φραντσίσκα Γκίφαϋ. Ακολουθούσε η Μπετίνα Γιάρας από τους Πράσινους. Ο μέχρι τώρα δήμαρχος Μίκαελ Μύλλερ, που συγκυβέρνησε ως τώρα με Πράσινους και την Αριστερά (die Linke) δεν κατέβηκε ξανά υποψήφιος.

Αντίθετα στο Βορρά, στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας τα προγνωστικά θέλουν τη μέχρι τώρα πρωθυπουργό Μανουέλα Σβέζιγκ (SPD) να επικρατεί και πάλι με άνεση. Με ενδιαφέρον αναμένονται εδώ τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», η οποία στις τελευταίες εκλογές είχε απροσδόκητα αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη με ποσοστό 20%.