Γερμανία: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για κυβέρνηση συνασπισμού

«Θα κάνουμε συνομιλίες συνασπισμού με τα κόμματα και όχι στις εφημερίδες», δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο υποψήφιος καγκελάριος Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. [EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN]

Οι Γερμανοί σοσιαλιστές αρχίζουν τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού. «Θα κάνουμε συνομιλίες συνασπισμού με τα κόμματα και όχι στις εφημερίδες», δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος  Όλαφ Σολτς, καθώς το κόμμα του υπερσκέλισε τη μακροχρόνια αντίπαλο του, τη συντηρητική Ένωση CDU/CSU για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Ερωτηθείς αν τα νεαρά και αριστερά μέλη του κόμματός του θα τον στηρίξουν στις διαπραγματεύσεις με το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερο FDP, ο Σόλτς σημείωσε ότι το κόμμα του τον στηρίζει, χαρακτηρίζοντας το SPD ως «ευρύ κόμμα» .

Ο υποψήφιος για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θεωρείται ότι είχε πολύ θετική επιρροή στην αδιάφορα καλή εμφάνιση του κόμματός του, ενισχύοντας τη θέση του σε πιθανές εσωκομματικές κόντρες μεταξύ της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και των πιο συντηρητικών παλαιότερων βουλευτών.

Αλλά ενώ ο Σολτς και το κόμμα του σημείωσαν σημαντικά οφέλη σε αυτές τις εκλογές με 5% περισσότερες ψήφους, ο συντηρητικός αντίπαλος του κόμματος είναι πλέον ταγμένος στο να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος.

Δύο συνασπισμοί είναι πλέον δυνατοί. Ο πιο πιθανός σχηματισμός «φανάρι» του SPD, των Πρασίνων και του FDP ή της «Τζαμάικα» του CDU/CSU, των Πρασίνων και του FDP είναι πιθανός, πράγμα που σημαίνει ότι οι συντηρητικοί θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι μέρος της κυβέρνησης.

«Η Τζαμάικα θα προσφέρει μια πληθώρα νέων δυνατοτήτων, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά καινοτομικά με επικεφαλής μια συντηρητική ένωση (CDU/CSU) με εμπειρία στην κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της Βαυαρικής CSU, που είχε συγκεντρώσει το 33% των ψήφων, Markus Söder τη Δευτέρα.