Γερμανία: Ξεκινούν άμεσα τριμερείς συνομιλίες για το «φανάρι»

Οι Πράσινοι πρότειναν στους Φιλελεύθερους να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες με το Σοσιαλδημοκρατκό Κόμμα για το σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης «φανάρι» κάτι που έγινε αποδεκτό. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν σήμερα μετά από σχετική πρόταση των πρώτων να ξεκινήσουν ουσιαστικές τριμερείς συνομιλίες με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τους Φιλελεύθερους και οι σχετικές διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα όπως τονίζεται και από τα τρια κόμματα. Οι δύο συμπρόεδροι των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ εξήγησαν ότι μετά από τις επαφές με όλα τα κόμματα, που είχαν στόχο την αναζήτηση «γεφυρών» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προοπτική μιας κυβέρνησης «φανάρι» φαντάζει πιο ρεαλιστική.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι και από την πλευρά της Χριστιανοδημοκρατίας υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινών σημείων, αλλά η σύμπτωση απόψεων και θέσεων ήταν μεγαλύτερη με τη Σοσιαλδημοκρατία, κάτι που όπως διευκρίνισε δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει συμφωνία σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι Φιλελεύθεροι από τη μεριά τους δηλώνουν ανοικτοί στο διάλογο και θεωρούν ότι οι πρώτες τριμερείς επαφές μπορούν να διεξαχθούν ήδη αυτή την Πέμπτη. Ο ηγέτης τους  Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβα ξανά, πως οι θέσεις των Φιλελευθέρων ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με εκείνες των CDU/CSU σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Ομως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην κοινή γνώμη της Γερμανίας κυριαρχούν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν τη θέληση και τη δύναμη για να κυβερνήσουν.

Η πρώτη αντίδραση από το αντίπαλο στρατόπεδο ήρθε από τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος υποστήριξε ότι ουσιαστικά «ο κύβος ερρίφθη». Αν κυριαρχήσει αυτή η εκτίμηση στις τάξεις της Χριστιανοδημοκρατίας, τότε είναι πιθανό να δρομολογηθούν περαιτέρω εξελίξεις για την ηγεσία του κόμματος και την αντικατάσταση του Αρμιν Λάσετ, ο οποίος πάντως επιμένει ότι η υπόθεση «Τζαμάικα» δεν έχει ακόμα τελειώσει.