«Γαλάζια» νίκη σε 12 από τις 13 Περιφέρειες

perifereies_Opera Snapshot_2019-06-03_095601_ekloges.ypes.gr

Πανηγυρικό είναι το κλίμα στη ΝΔ, καθώς πέτυχε μία πρωτοφανή επικράτηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Η Πειραιώς σχολίασε ότι το μήνυμα των πολιτών «είναι ηχηρό και καθολικό», καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της. Η μοναδική περιφέρεια που δεν κέρδισε υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή της Κρήτης, όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα», επισήμανε η Πειραιώς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μεγάλη πολιτική αλλαγή, την οποία δρομολόγησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου «θα πάρουμε καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας» με ήπιο πολιτισμένο αγώνα.

Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες από το Σύνταγμα ότι στη ζωή πρέπει να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. «Το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι όρθιος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Xρήστος Μέτιος 51,19% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης: 65,95% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης: 55,49% (προσκείμενος στην Κεντροδεξιά)
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης: 55,35% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεώργιος Κασαπίδης: 52,13% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης: 57,10% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Θωμάς Αγοραστός: 55,75% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα: 59,43% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικωστας: 62,03% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος: 53,61% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης 60,78% (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας: 53,59% (ΝΔ)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός: 51,84% (ΝΔ)

Μητσοτάκης: Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών εξέφρασε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε συγχαρητήρια στους εκλεγέντες.

«Σήμερα η Ελλάδα εξέλεξε τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες της. Τους συγχαίρω όλους και διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες ότι, εφόσον με εμπιστευθούν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα τους. Για μας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Μοναδικό κριτήριο, μοναδικός στόχος είναι η ζωή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να γίνει καλύτερη για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οπως είπε, «το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης. Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Και χαίρομαι γιατί σήμερα στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας επικράτησαν στελέχη που προέρχονται από την μεγάλη μας πολιτική οικογένεια. Συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος. Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας. Γιατί τα εκλεγμένα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ασχέτως της προέλευσής τους, γνωρίζουν ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι να ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να δουλέψουν για το καλό όλων των πολιτών. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί μας περιμένει σκληρή δουλειά!

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε 5 εβδομάδες από τώρα, έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας. Θα βρεθώ -και πάλι- στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα. Θα γυρίσω και πάλι όλη την Ελλάδα. Πόλη-πόλη, χωριό-χωριό. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες».

ΝΔ: Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής

«Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες», σημειώνουν κομματικές πηγές και συνεχίζουν: «Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την Πειραιώς, «ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν έχει συντριβεί στο σύνολο της επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να εκλέξει παρά 1 από τους 13 περιφερειάρχες (στην Κρήτη) που στήριξε επίσημα, και ασφαλώς δεν μπορεί να εμφανίζει και ως επιτυχία του την συγκεκριμένη νίκη καθώς ο κ. Αρναουτάκης, που επανεξελέγη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ».

Η Πειραιώς χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Εστιάζει στα μέχρι τώρα αποτελέσματα, που «η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος)».

Η ΝΔ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «καθολική υπεροχή της ΝΔ» που «επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια. Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκη επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ».

Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, σημειώνουν συνεργάτες του, «είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα οι οποίοι επικράτησαν ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά».

 

X