Ευρωεκλογές 2019: Οι πρώτες ενδείξεις από τις μάχες του Σαββάτου

Ενώ οι κάλπες ανοίγουν σε 21 κράτη μέλη σημέρα, ήδη η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία -την Πέμπτη, η Ιρλανδία -την Παρασκευή, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λετονία -το Σάββατο ολοκλήρωσαν τη διαδικασία της ψηφορορίας, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα.

Μέσα από τη EURACTIV.gr θα σας ενημερώνουμε τακτικά μέσα στην ημέρα για την πρόοδο της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ολλανδία -πρωτιά για τους Σοσιαλιστές

Αυτά θα ανακοινωθούν επισήμως το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πρωτιά -έκπληξη του Εργατικού Κόμματος του Φρανς Τίμερμανς στην Ολλανδία, με ποσοστό παραπάνω από 18%. Το συντηρητικό-φιλελεύθερο VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Μακρόν, βρίσκεται στη δεύτερη θέση και συγκεντρώνει το 14%. Το νέο εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ συγκεντρώνει ποσοστό 11,2%.

Μεγάλη Βρετανία – Brexit και προβλήματα

Στη Μεγάλη Βρετανία η παραίτηση της Τερέζα Μέι δημιουργεί νέες αναταράξεις στην κυβέρνηση. Προβλήματα υπήρχαν και στην ψηφοφορία καθώς αρκετοί μη Βρετανοί Ευρωπαίοι πολίτες ανέφεραν ότι δεν τους επετράπη να ψηφίσουν.

Το κόμμα του Brexit του οποίου ηγείται ο Νάιτζελ Φάρατζ, αναμένεται πάντως να είναι με διαφορά πρώτο, ενώ οι Τόρις καταποντίζονται σύμφωνα με τις μετρήσεις, ενώ απώλειες θα έχουν και οι εργατικοί. Κάποιες ενδείξεις ωστόσο αναφέρουν ότι η νίκη των οπαδών του Brexit ίσως να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο διαφαίνονταν αρχικά.

Ιρλανδία – μεγάλη νίκη για τους Πράσινους;

Στην Ιρλανδία οι πράσινοι φαίνεται να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη ενώ το κυβερνών κόμμα που ανήκει στο ΕΛΚ διατηρεί την πρώτη θέση αν και με απώλειες.

Σλοβακία – Μπροστά οι σοσιαλιστές

Σύμφωνα με διαρροές αποτελεσμάτων, προηγούνται οι σοσιαλιστές με δεύτερο έναν συνασπισμό φιλελεύθερων και δεξιών κομμάτων .

Μάλτα – ο πρωθυπουργός Μουσκάτ κοιτάζει προς την Ευρώπη

Στη Μάλτα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένεται να φέρει στην πρώτη θέση και πάλι το σοσιαλιστικό κόμμα του Ζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος ενδιαφέρεται πιθανά για κάποια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις που αλλάζουν χέρια μετά τις εκλογές, ακόμα και αυτή του  ευρωπαίου επιτρόπου της χώρας του.

 

 

X