Ευρωεκλογές 2019 – Κύπρος: τελικά αποτελέσματα και ποιοι εκλέγονται

cyprus_elections

Νικητές και χαμένους έβγαλε η κάλπη την Ευρωεκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 26 Μαΐου, ενώ η μάχη για την 6η έδρα ήταν μεγάλη.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την πρωτιά κατάφερε να κρατήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρόλο που παρουσίασε πτώση.
Ο ΔΗΣΥ πήρε ποσοστό 29,02% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Τον Λουκά Φουρλά και τον Λευτέρη Χριστοφόρου.
Το ΑΚΕΛ, με ποσοστό 27,49% διατήρησε τις δύο έδρες που κατέχει. Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι οι δύο που παίρνουν τις δύο θέσεις που κέρδισε το κόμμα.
Τρίτο το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,80%, διατηρεί την έδρα του. Το ίδιο και ο Κώστας Μαυρίδης, που επικράτησε των υπολοίπων πέντε του ψηφοδελτίου του κόμματος.
Στην μάχη μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την 6η έδρα, επικράτησε τελικά η ΕΔΕΚ με ποσοστό 10,58%, έναντι 8,25% του ΕΛΑΜ. Τη θέση του έκτου ευρωβουλευτή κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα μετά από μία δύσκολη μάχη «στήθος με στήθος» με τον ανθυποψήφιό του Χρήστο Ιακώβου.
Κερδισμένη τον εκλογών πάντως είναι και η Δημοκρατική Παράταξη βλέποντας το ποσοστό της να ανέρχεται στο 3,80%, στην πρώτη φορά που κατέρχεται το κόμμα στις κάλπες σε μία εκλογική αναμέτρηση.
Όσο αφορά τη Συμμαχία Πολιτών και τους Οικολόγους, η συνεργασία τους φαίνεται πως δεν ευωδίασε, καθώς περιορίστηκαν στο 3,29%.
Το Κίνημα Γιασεμί έλαβε 1,70% και το Κόμμα για τα Ζώα 0,79%.
Από τους Ανεξάρτητους, ο Μιχάλης Παρασκευά έλαβε 0,46%, το Πατριωτικό Κίνημα 0,22%, το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα, 0,20%, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης 0,16%, ο Χάρης Αριστείδου 0,10%, ο Χρύσανθος Μαρδαπήττας 0,08% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, 0,06%.