Ευρωεκλογές 2019: Η Ευρώπη ψηφίζει – live εξελίξεις

Κομισιόν, επένδυση ύψους 84 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο [ΑΠΕ - ΜΠΕ]

Παρακολουθείστε τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών σε όλα τα κράτη μέλη από τη EURACTIV.gr Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά με αποτελέσματα και αντιδράσεις -οι πιο νέες ειδήσεις βρίσκονται πάντα στην κορυφή της σελίδας.

[upd 00.33] Νίκη για το κόμμα του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, αλλα με μικρότερα ποσοστά από ότι αναμένονταν. Δεύτεροι οι φιλελεύθεροι (Lib Dems) που τάσσονται υπέρ της παραμονής. Συντριβή για Συντηρητικούς και Εργατικούς, ψηλά οι πράσινοι.

BBC ευρωεκλογές

[upd 00.10] Πρώτη η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία. Δεύτερο το δημοκρατικό κόμμα (σοσιαλιστές), τρίτο το Κίνημα των 5 αστέρων.

[upd 23.42] Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα που ολοκλήρωσε την καταμέτρηση. Πρώτο το ΚΟΚ (ΕΛΚ), δεύτεροι οι πράσινοι και τρίτοι οι σοσιαλιστές. Μεγάλη πτώση για φιλελεύθερους και αριστερά.

[upd 23.30] Ικανοποίηση για την ενισχυμένη συμμετοχή και από τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρτιν Βέμπερ που δηλώνει ότι το ΕΛΚ θα εγγυηθεί την σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υποσχέθηκε και υπογραμμίζει την ανάγκη καθαρής διαφοροποίησης από τους ακραίους, αριστερούς και δεξιούς που απορρίπτουν την Ευρώπη.

[upd 23.21] Ευτυχής που για πρώτη φορά η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%  δηλώνει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ. Για πρώτη φορά λέει το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν μαζί την πλειοψηφία. Στο τέλος της νύχτας, συμπληρώνει, θα γίνει εμφανές ότι δεν είναι οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές που κέρδισαν τις περισσότερες έδρες, αλλά η δική μας, φιλοευρωπαϊκή ομάδα.

[upd 23.05] Νίκη για το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία, με 42,4% 39,10 για τη φιλευρωπαϊκή συμμαχία.

[upd 22.40] Προβολή της κατανομής εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και exit polls.

[upd 22.37] Μπροστά οι σοσιαλιστές στη Δανία με 22, 85% ακολουθούν οι φιλελεύθεροι με 20,45%. Στο 12,25% οι πράσινοι

[upd 21.41] Δείτε σε γραφική απεικόνιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα εκτιμώμενα ποσοστά των κομμάτων στη Γαλλία και τις έδρες που θα λάβουν στο Κοινοβούλιο.

 

[upd 21:07] Πρωτιά για τη Λε Πεν δίνουν τα exit polls στη Γαλλία με 23,2%, δεύτερος ο Μακρόν με 21,9%

 

[upd 20.36] Πρώτο το κόμμα του Αυστριακού Καγκελάριου στην Αυστρία, δεύτεροι οι σοσιαλιστές, διατηρεί της δυναμεις του το Κόμμα της Ελευθερίας

[upd 19.21] Συντριπτική νίκη για τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, με ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 50%. Ψηλά και το ακροδεξιό Jobbik

[upd 19.07] Exit polls στη Γερμανία: Πρώτο το CDU/CSU (ΕΛΚ) με 28% δεύτεροι οι Πράσινοι (GRÜNE-G/EFA) με 22% τρίτοι οι σοσιαλιστές (SPD-S&D) με 15.5% . Το AfD στο 10.5%, οι αριστεροί του LINK και οι φιλελεύθεροι FDP-ALDE στο 5.5%.

 

[upd 18.43] Μάχη για την πρώτη θέση στην Κύπρο, σύμφωνα με τα exit polls. Μπροστά το ΔΗΣΙ (ΕΛΚ) με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 28 και 33%, και πολύ κοντά το ΑΚΕΛ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) με ποσοστά μεταξύ 25 και 30%. Τρίτο φαίνεται το ΔΗΚΟ και τέταρτη η ΕΔΕΚ, με το ΕΛΑΜ στην πέμπτη θέση.

Η συμμετοχή βρίσκεται στο 42,8% (47,95%  αν υπολογιστεί το ποσοστό μόνο των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με το 48.30% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014).

[upd17:30] Αυξημένη συμμετοχή σε Κύπρο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Κροατία: Τα πρώτα στοιχεία για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές που διεξάγονται σήμερα στην ανατολική Ευρώπη δείχνουν αύξηση του ποσοστού σε σχέση με τις τελευταίες πριν από πέντε χρόνια. Στην Ουγγαρία το 17,2% είχε ψηφίσει μέχρι τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα σε σχέση με 11,5% πριν από μια πενταετία. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Ρουμανία, όπου μέχρι την μια το μεσημέρι τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 19,7% σε σχέση με 12,4% το 2014. Η χώρα διενεργεί ταυτόχρονα δημοψήφισμα για κάποιες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της δικαιοσύνης. Σλοβάκοι εκλογικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές θα ανέλθει σε περίπου 20%, το οποίο, παρότι χαμηλό, είναι υψηλότερο από το 13% του 2014. Η χώρα έχει καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις ευρωεκλογές από το 2004 που εντάχθηκε στην ΕΕ.Το ποσοστό συμμετοχής ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια Κροάτες ψηφοφόρους βρισκόταν στο 9,9% στις 11:30 τοπική ώρα, κατά 2% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2014. Στη Σλοβενία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με το 2014: 8,9% στις 11:00 τοπική ώρα, έναντι 8,3% το 2014.

Μια μικρή άνοδος στο ποσοστό συμμετοχής παρατηρήθηκε και στην Κύπρο καθώς στις 3 το μεσημέρι ανερχόταν σε 29% σε σχέση με 28% που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

[upd 17:25] Μάλτα: Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Μάλτα φέρεται ότι κατήγαγε την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του στην ιστορία της χώρας μέσω των ευρωεκλογών που διεξάγονται σήμερα στο νησί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ.

Το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε περίπου 55% των ψήφων–σχεδόν 48.000 περισσότερες ψήφους από το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα, το οποίο φέρεται να συγκέντρωσε 37% σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε ο ίδιος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVM σήμερα.

«Είναι μια ψήφος εναντίον όσων σκέφτονται αρνητικά. Εϊναι μια ψήφος εναντίον εκείνων που κάνουν τον κόσμο να φοβάται για ανύπαρκτα προβλήματα», είπε ο Μουσκάτ.

Τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αναμένονται μετά το κλείσιμο και των τελευταίων εκλογικών κέντρων στην Ιταλία.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη Μάλτα έδωσαν στη δημοσιότητα πρώιμες ενδείξεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 72,6%, μειωμένο σε σχέση με το 76,8% που ήταν το 2014.

Η προσέλευση στις ευρωεκλογές στη χώρα μειώνεται σταθερά μετά το 82% που είχε σημειωθεί στις πρώτες ευρωεκλογές στη Μάλτα το 2004 μέχρι το 72,60% σήμερα. Για πρώτη φορά σε αυτές τις ευρωεκλογές η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται ηλεκτρονικά.

Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει τις 4 από τις 6 έδρες που έχει η Μάλτα στο ευρωκοινοβούλιο.

[upd 13.55] Μάλτα: Το κυβερνών κόμμα των σοσιαλιστών) κερδίζει με 55%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος προτίμησαν την αποχή. Το PN (Εθνικιστικό κόμμα, ΕΛΚ) κερδίζει το 37%.

X