Ευρωεκλογές 2019: Η Ελλάδα ψηφίζει για την Ευρώπη – live εξελίξεις

balloyt-euractiv.jpg

Παρακολουθείστε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα από τη EURACTIV.gr . Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά με αποτελέσματα, πληροφορίες και αντιδράσεις – οι πιο νέες ειδήσεις βρίσκονται πάντα στην κορυφή της σελίδας.

[27/05, 01:00] Πρώτη εκτίμηση για τους εκλεγόμενους ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο 5% περίπου των εκλογικών τμημάτων, παρά τη μικρή ενσωμάτωση, η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίζει για το ποιοι θα εκελγούν Ευρωβουλευτές. Ντέρμπι προμηνύεται κυρίως στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ. Αναλυτικά:

Στη Νέα Δημοκρατία προηγούνται κατά σειρά: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αννα Μισελ Ασημακοπούλου και Γιώργος Κύρτσοςστις εκλόγιμες θέσεις. Ακολουθούν κοντά Γιώργος Αμυράς, Δημήτρης Καιρίδης, Βίκυ Φλέσσα. Την έδρα του φαίνεται ότι χάνει ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Η πρωτιά Κυμπορόπουλου εξηγείται εύκολα καθώς σταροδοτείται από πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών που προτίμησαν ΝΔ λόγω της οξείας επίθεσης του ΑνΥπΥγείας Παύλου Πολάκη στον ίδιο για την αναπηρία του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπδημούλης και ακολουθούν η πρωην Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, και οι Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης στις εκλόγιμες θέσεις. Έπονται, σε απόσταση, οι Γιάννης Μουζάλας, Σπύρος Δανέλλης και Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία φαίνμεται ότι χάνει την έδρα της.

Στο ΚΙΝΑλ προηγούνται οι δύο νυν ευρωβουλευτές του κόμματος Νίκος Ναδρουλάκης και Εύα Καϊλή, στους οποίους οι ψηφοφόροι του κόμματος αναγνωρίζουν την πορεία τους στο ΕΚ. Ακολουθούν (πολύ κοντά – πρόκειατι για νέρμπι στη δεύτερη έδρα) ο Νίκος Παπανδρέου και πιο χαμηλά ο Γιώργος Καμίνης.

Από το ΚΚΕ φαίνεται να εκλέγονται οι Κωνσταντίνος παπαδάκης (επανεκλογή) και Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος.

Από την εθνικιστική – φιλοναζιστική Χρυσή Αυγή προηγούνται (και οι πληροφορίες φέρνουν ως σίγουρους) οι δύο πρώτοι του ψηφοδελτίου: Γιάννης Λαγός και Θανάσης Κωνσταντίνου.

Στην Ελληνική Λύση εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού Κυριάκος Βελόπουλος.

Αν το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη εκλέξει τελικά ευρωβουλευτή (πρόκειται για το στοίχημα της νύχτας, καθώς κινείται οριακά πάνω από το 3% σταθερά από την εναρξη των αποτελεσμάτων) θα είναι η νυν ευρωβουλευτής (εκλεγμένμη το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ) Σοφία Σακοράφα.

[23:59] Τσίπρας: Εκλογές εδώ και τώρα. Στις δηλώσεις του ο ΠΘ Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Δύο δρόμοι υπάροχυν μπροστά μας. Ο δρόμος της εξόδου από τα μνημόνια, με τους πολλούς για τους πολούς. Από την άλλη, η επιστροφή στο δρόμο της λιτότητας. Ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στα μέτρα ελάφρυνσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν θα το αγνοήσω, δεν μοθ ταιριάζει. Δεν επέλεξα ποτέ τον εύκολο δρόμο. Ούτε τώρα θα το κάνω.

Το αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισνητήσςει συνολικά την πολιτική μας.

Η τελική ετυμηγορία όμως ανήκει πάντα στον λαό.

Αμέσως μετά τον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Να αποφασίσει ο λαός ποιον δρόμο θα ακολουθήσει».

«Στην ανακοίνωση του ο Πρωθυπουργός ξέχασε να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών», σχολιάζουν πολιτικοί και δημοσιογραφικοί παράγοντες.

[23:15] Εκτίμηση εδρών για το ευρωκοινοβούλιο: Σε θρίλερ μέχρι τελευταία στιγμή αναμένεται να εξελιχθεί η ακριβής κατανομή εδρών για το Ευρωκοινοβούλιο. Με βάση την ενσωμάτωση σχεδόν του 23% των εκλογικών τμημάτων, η αναλογική κατανομή των εδρών έχει ως εξής, με βάση τον εκλογικό νόμο:

ΝΔ 7 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες, ΚΙΝΑΛ 2 έδρες, ΚΚΕ 2 έδρες, ΧΑ 2 έδρες, Ελληνική Λύση 1 έδρα, ΜέΡΑ25 1 έδρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση τελικού αποτελέσματος Singular Logic / ΥΠΕΣ, η ΜεΡΑ25 δεν θα καταφέρει να πιάσει το όριο εκλογιμότητας του 3%.

Σε αυτήν την περίπτωση η έδρα θα κατευθυνθεί στη ΝΔ, που θα καταλάβει έτσι 8 έδρες.

Η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει ήδη δυσαρέσκεια σε υποψηφίους και κόμματα. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι με 10% διαφορά υπάρχει μόνο 1 έδρα διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Επίσης αναφέρεται ότι με μόλις δέκατα της μονάδας πάνω από το εκλογικό μέτρο, κατανέμεται δεύτερη έδρα σε μικρό κόμμα. Η ελληνική Euractiv καταλαβαίνει ότι είναι πιθανή η άσκηση νομικών μέσων (από υποψηφίους, όχι ακόμη από κόμματα) για την τελική κατανομή μετά την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – αν επιβεβαιωθεί η αρχική εικόνα, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού.

[22:20] Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση: Την παραίτηση του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του οποίου αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές, ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με το σκεπτικό ότι ο χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της είναι αρκετός για να δημιουργηθούν προβλήματα στη χώρα. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γενημματα δήλωσε ότι η μόνη καθαρή λύση για τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις ευρεωεκλογές είναι η προσφυγή στις εθνικές κάλπες.

[21:50] Αρχική εκτίμηση αποτελέσματος ευρωεκλογών: Με βάση το 10% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων και τα εκλογικά τμήματα που έχουν επιλεχθεί με το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων, η Singular Logic από το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών ως εξής:

ΝΔ: 33%

ΣΥΡΙΖΑ: 24%

ΚΙΝΑΛ: 7,7%

ΚΚΕ: 5,6%

ΧΑ: 4,8%

Ελληνική Λύση: 4,2%

ΜεΡΑ25: 2,9%

[21:15] Exit poll ευρωεκλογών – τελική εκτίμηση εδρών: Η προβολή για την κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής, με βάση το 100% του δείγματος, έχει ως εξής: ΝΔ (ΕΛΚ) 7-9, ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑ) 5-6, ΚΙΝΑΛ (Σ&Δ) 2, ΧΑ 1-2, ΚΚΕ 1-2, Ελληνική Λύση 1, ΜέΡΑ25 0-1

[20:45] Exit poll ευρωεκλογών – τελική εκτίμηση ποσοστών: Με βάση το 100% του δείγματος του exit poll, η πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών  εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα κυμανθούν ως εξής: ΝΔ 32,5-34,5%, ΣΥΡΙΖΑ 24-26%, ΚΙΝΑΛ 7,2-8,2, ΚΚΕ 5-6%, ΧΑ και Ελληνική Λύση 4-5%, ΜέΡΑ 25 2,2-3,2%, ΕΚ και Ποτάμι 1-2%. Με βάση τις τελευταίες τάσεις, ξεκαθαρίζει η τρίτη θέση με το ΚΙΝΑΛ, μειώνεται το ποσοστό της ΧΑ, αυξάνεται το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, διευρύνεται το προβάδισμα της ΝΔ, θρίλερ η είσοδος του κόμματος Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που παρουσιάζει απόκλιση στις εκτιμήσεις των exit polls από τα ιδιωτικά κανάλια, τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα θα είναι τα εξής: ΝΔ 33%, ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ΚΙΝΑΛ 7,5%, ΚΚΕ 5,5-6%, ΧΑ 5%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 2,5-3,5%.

[19:45] Exit poll ευρωεκλογών – εκτίμηση εδρών στο ΕΚ: Με βάση την εκτίμηση του exit poll, προκύπτει εκτίμηση κατανομής των εδρών της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο ως εξής: ΝΔ (ΕΛΚ) 8-9, ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑ) 6-7, ΚΙΝΑΛ (Σ&Δ) 2-3, ΧΑ 1-2, ΚΚΕ 1-2, Ελληνική Λύση 0-1, ΜέΡΑ25 0-1.

[19:00] Exit poll ευρωεκλογών: Εκτίμηση για σαφή πρωτιά της ΝΔ περιέχει το exit poll για τις Ευρωεκλογές. Η αρχική εκτίμηση των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών με βάση το κοινό exit poll  των εταιρειών δημοσκοπήσεων εκτιμά το ποσοστό της ΝΔ μεταξύ 32% και 36%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 25% και 29%. Οι εκτιμήσεις φέρνουν στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑλ με 7-9%, τη ΧΑ και το ΚΚΕ με 5-7%, Ελληνική λύση και το ΜεΡΑ25 2,5-4,5%. Ποτάμι, ΑΝΕλ και Ενωση Κεντρώων κυμαίνονται μεταξύ 1-2%.

Η ΕΡΤ εκτιμά ότι η ΝΔ προηγείται με 30,5%-33,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,5% ως 28,5%, ακολουθούν ΚΙΝΑΛ, ΧΑ με 6-8% και ΚΚΕ με 5-7%.

Η αρχική εκτίμηση περιλαμβάνει το 80% των ερωτηματολογίων του exit poll. Τελική εκτίμηση αναμένεται περίπου στις 20:30. Τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 21:00 και αρχική επίσημη εκτίμηση αποτελεσμάτων στις 21:30 ως 22:00.

[18:00] Αρχικές εκτιμήσεις για το exit poll: Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της κοινής δημοσκόπησης που διοργανώνουν εταιρείες και τηλεοπτικοί σταθμοί, μέχρι το μεσημέρι, για τις ευρωεκλογές, η νύχτα προβλέπεται μακριά. Όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, φαίνεται ότι στο exiti poll  που θα ανακοινωθεί στις 19:00 έχει κλειδώσει η πρώτη και η δεύτερη θέση με καθαρή διαφορά μεταξύ τους. Δίνεται μάχη για την τρίτη θέση, ενώ επίσης ξεκάθαρη είναι η πέμπτη θέση. Αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να έχουν μικρά κόμματα. Αναμένεται τουλάχιστον 1-3 κόμματα να ξεπεράσουν το όριο του 3%, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο αν θα καταλάβουν έδρα, καθώς το εκλογικό όριο για απευθείας κατανομή βρίσκεται στο 4,76%.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι και οι εκτιμήσεις με το exit poll είναι επίφοβες και θα ήταν καλύτερο να υπάρχει αναμονή για τα πρώτα αποτελέσματα του 10% των εκλογικών τμημάτων για να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη.

[17:30] Αυξημένη προσέλευση – προβλήματα και καθυστερήσεις. Συνεχίζεται με αυξανόμενη προσέλευση η διαδικασία ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν από την αρχή της ημέρας με τη μειωμένη προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και ο εκλογικός μηχανισμός λαμβάνουν μέτρα αλλά τυχόν έλλειψη μελών στο τέλος της διδικασίας θα οδηγήσει σε μικρές καθυστερήσεις. Η αυξημένη προσέλευση που υπολογίζεται σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές δημιουργεί καθσυετρήσεις και ουρές σε πολλά εκλογικά τμήματα. Οι ουρές δημιουργούν και διαφοροποιήσεις στα εκλογικά τμήματα που έχουν σπάσει στα δύο για τις 4 κάλπες κυρίως στους μεγάλους δήμους.

X