Έτοιμη να στηρίξει τον Κάμερον η αντιπολίτευση της Δανίας αν κερδίσει τις εκλογές

david_cameron_world_economic_forummoritz_hager

Αν τα κόμματα της  δεξιάς αντιπολίτευσης κερδίσουν τις δανικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας, η στάση της Δανίας απέναντι στην  ΕΕ θα γίνει πιο ευρωσκεπτικιστική και θα υποστηρίξει το αίτημα του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τη μεταρρύθμιση  της ΕΕ,

Η αντιπολίτευση της  Δανίας, το Φιλελεύθερο Κόμμα,  οι Συντηρητικοί , η  Φιλελεύθερη Συμμαχία και το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα, δημοσίευσαν προτάσεις για μια δεξιά  στροφή απέναντι στην ΕΕ, αν  σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές.  Τα κόμματα αυτά  έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κοινωνικά προνόμια που απολαμβάνουν οι πολίτες από άλλα κράτη μέλη  και δήλωσαν έτοιμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.  «Εμείς δεν συμφωνούμε σε όλα σε σχέση με την ΕΕ, αλλά συμφωνούμε ότι εάν η Δανία έχει μια νέα κυβέρνηση μετά τις 18 Ιουνίου θα θέλαμε να στηρίξει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που εργάζονται για τη διασφάλιση ότι η ΕΕ δεν θα γίνει μια κοινωνική ένωση», δήλωσαν χαρακτηριστικά.  Τα δεξιά κόμματα θέλουν να περιορίσουν την πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε παροχές στη Δανία, όπως τα επιδόματα ανεργίας, την φοιτητική χορηγία, την κοινωνική πρόνοια και τα επιδόματα τέκνων.

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε στη Δανία το 2013, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας Γερμανός φοιτητής από προγράμματα ανταλλαγής  είχε το δικαίωμα να λάβει  φοιτητικά επιδόματα  της τάξης των 791,32 ευρώ ανά μήνα, όσο σπούδαζε στη Δανία. Ο φοιτητής είχε αποκτήσει αυτό το δικαίωμα καθώς είχε εργαστεί με πλήρη απασχόληση ως ταχυδρόμος στη σκανδιναβική χώρα για τέσσερις μήνες πριν από την εγγραφή του σε ένα πανεπιστήμιο. Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα ισχυρίζεται ότι τέτοιες επιχορηγήσεις σπουδαστών είναι ο λόγος για πού έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην εγγραφή Ευρωπαίων φοιτητών από την Ανατολική Ευρώπη στα δανικά  πανεπιστήμια.

Πολιτικοί σχολιαστές αναφέρουν ότι είναι λίγο περίεργο να διαπιστώνει κανείς ότι ειδικά το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο ήταν το  πιο φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα στην Δανία, έχει αλλάξει εντελώς την άποψή του για την ΕΕ. Η Κεντροαριστερή υπουργός Εξωτερικών Martin Lidegaard  χαρακτήρισε τις προτάσεις «επικίνδυνες», λέγοντας στο διαδικτυακό μέσο Αltinget, ότι η Δανία θα απομακρυνθεί από τον πυρήνα της ΕΕ και αυτό τελικά θα οδηγήσει σε περιορισμούς στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

EurActiv