Το ΕΛΚ προειδοποιεί τη βουλγαρική δεξιά να μην συνεργαστεί με «ακροδεξιούς»

daul-borissov.jpg

Σαφή προειδοποίηση να μην συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα «Πατριωτικό Μέτωπο» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία, έδωσε στον Boyko Borissov ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Boyko Borissov βγήκε πρώτο στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου και πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Σε επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Daul πραγματοποίησε συναντήσεις με τις κύριες πολιτικές δυνάμεις και είπε πως η Σόφια πρέπει να σχηματίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Boyko Borissov. Πρόσθεσε ότι το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να βασίζεται στις αξίες του ΕΛΚ και δεν θα πρέπει να προωθεί τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό.

Σύμφωνα με πολιτικούς από το κεντροδεξιό μπλοκ των μεταρρυθμιστών που μίλησαν στην Dnevnik, εταίρος της EurActiv στη Βουλγαρία, ο Daul μίλησε κατά της συμμετοχής του εθνικιστικού Πατριωτικού Μετώπου στη νέα κυβέρνηση, μια εθνικιστική δύναμη που εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Στις πρόωρες εκλογές στις 5 Οκτωβρίου το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Boyko Borisov κέρδισε το 32.7% της ψήφου και οι σοσιαλιστές 15.4%.

Αναλυτικά:

  • GERB: 32.7%, 84 βουλευτές
  • BSP (Σοσιαλιστικό κόμμα): 15.4%, 39 βουλευτές
  • DPS (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών): 14.8%, 38 MPs
  • Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ: 8.9%, 23 βουλευτές
  • Πατριωτικό Μέτωπο: 7.3%, 19 βουλευτές
  • Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία: 5.7%, 15 βουλευτές
  • Ataka: 4.5%, 11 βουλευτές
  • ABV (Εναλλακτική για την βουλγάρικη αναγέννηση): 4.15%, 11 βουλευτές.

Εάν το κεντροδεξιό GERB σχηματίσει κυβέρνηση με το μεταρρυθμιστικό μπλοκ θα έχουν 107 βουλευτές, 13 λιγότερους από τους 121 που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Το Πατριωτικό Μέτωπο ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που προσφέρθηκε να στηρίξει κυβέρνηση Borrissov, και ο τελευταίος φάνηκε αρχικά θετικός.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πρώτες δηλώσεις του ηγέτη του Πατριωτικού Μετώπου Valeri Simeonov στο κοινοβούλιο έχουν προκαλέσει ανησυχία στη χώρα και το εξωτερικό.

Ο Simeonov υποστήριξε την εγκατάσταση πυραύλων στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, την εισαγωγή εξετάσεων στη Βουλγαρική γλώσσα για τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο, καθώς και τις κυρώσεις κατά των γονέων των οποίων τα παιδιά δεν μιλούν βουλγαρικά.

Ο Borissov παραδέχθηκε ότι πολλοί Δυτικοί πρεσβευτές τον ρώτησαν: «Είναι αυτοί οι άνθρωποι μελλοντικοί εταίροι σας;»

EurActiv 

X