Εκλογές στην Έσση: Οι Αυστριακοί Συντηρητικοί επιβεβαιώνονται για την πολιτική τους πορεία

[Omer Messinger/ epa]

Η Γερμανία και η Αυστρία πραγματοποίησαν εθνικές εκλογές πριν από περίπου ένα χρόνο. Έκτοτε, τα κυβερνώντα κόμματα και στις δύο χώρες προχώρησαν σε διαφορετική πολιτική πορεία, όπως έδειξαν οι περιφερειακές εκλογές στην Έσση.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν απολαμβάνει την αντίστοιχη στήριξη της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία. Ακόμα και ένα χρόνο μετά τις αυστριακές κοινοβουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) βρίσκεται σε καλή θέση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) υπέστη ελάχιστη ζημιά, αλλά εξακολουθεί να είναι λίγο πολύ ίσο με το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ).

Στη γειτονική Γερμανία, τα κυβερνώντα κόμματα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως κατέδειξε και η εκλογική αναμέτρηση στην Έσση. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης διαδραματίζει καίριο ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις.

Τα σχόλια στα αυστριακά ΜΜΕ επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην Άνγκελα Μέρκελ. Αφενός, ορισμένοι θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για την Καγκελάριο να αποχωρήσει, αφετέρου ότι εξαιτίας της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων στο μεταναστευτικό ζήτημα, η παραμονή της κρίνεται αναγκαία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, επίσης, ότι ο Καγκελάριος Kουρτς με την επιθυμία του να επιφέρει μια «αλλαγή» στην πολιτική, έλαβε υπόψη το αίτημα ενός μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος. Παρά την κριτική, το κοινό εκτιμά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τελικά συνεργάζεται και δεν διαφωνεί.

Αυτό, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της κριτικής του «μεγάλου συνασπισμού» στο Βερολίνο.

Αν ο Kουρτς δεν είχε ανέλθει στην εξουσία, το ÖVP ενδεχομένως να ήταν σε παρόμοια θέση με τα γερμανικά αδελφά του κόμματα, το CDU και το CSU. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι στις αρχές του 2017 ήταν η τελευταία στιγμή να επέλθει μια πολιτική αλλαγή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για το κόμμα.

Το αυστριακό SPÖ βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με το γερμανικό SPD. Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναρωτηθούν τι πρέπει να προτείνουν στους ψηφοφόρους, προκειμένου να αποκτήσουν εκ νέου ευρεία αποδοχή.