Πρωταπριλιάτικο : Μπουλμαν, Κελερ, Φερχοφσταντ προτείνουν Αλ. Τσίπρα για Πρόεδρο Κομισιόν

Tsipras-and-Merkel (1)

Με την επίσκεψη Τιμμερμανς στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα κλείνει η συμφωνία που «ψήνεται» εδώ και μερικές εβδομάδες.

Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αντιλήφθηκε πλέον ότι με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν έχει μέλλον η υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν και αποφάσισε να δώσει το δακτυλίδι, μετά από έντονες πιέσεις και παρασκήνιο, στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Μπουλμαν από τους Σοσιαλιστές, η Κέλερ από τους Πράσινους και η Τσιμερ από την Ενωμένη Αριστερά, προώθησαν συστηματικά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η μεγαλύτερη δυσκολία και τελευταίος που πείστηκε να συμμετέχει στην νέα «Υπερπροοδευτικη Υπερσυνοριακη και Υπερκομματικη Συμμαχια» όπως την ονομάζουν (ή συμμαχία 3Υ εν συντομία για να μην υπάρχει πολιτική παρεξήγηση) ήταν – και αυτή είναι η έκπληξη – ο ηγέτης του ALDE, των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, Γκυ Φερχοφσταντ. Όμως η σθεναρή στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συμφωνία των Πρεσπών και η ενίσχυση του προφίλ του από το Νόμπελ Ειρήνης που θα έχει πάρει και τυπικά ως τότε, έκαμψαν τις αντιρρήσεις για το αριστερόστροφο παρελθόν του.

Η συμφωνία δεν θα επιβεβαιωθεί από κανένα μέρος μέχρι τις ευρωεκλογές. Κυρίως για να μην ξυπνήσουν τον κοιμωμενο γίγαντα του ΕΛΚ. Αλλά και τότε θα μεσολαβήσουν πιθανώς αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων πριν προκύψει ως λύση ανάγκης. Το μόνο που φοβούνται οι συμμετέχοντες στο σχέδιο «ελληνική ομίχλη», όπως το αποκαλούν, είναι μήπως το ΕΛΚ, μπροστά στο αδιέξοδο σχηματισμού πλειοψηφίας, αντικαταστήσει την υποψηφιότητα Βέμπερ με την Αγκελα Μέρκελ για την προεδρία της Κομισιόν και μείνουν, πιθανόν, με λιγότερες από 5 ψήφους για τον Αλέξη Τσίπρα.

Σας τα είπαμε πρώτοι και νωρίς, να τα θυμάστε αυτά. Καλό σας μήνα….

X