Εμπόδιο στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

[Julien De Rosa / EPA]

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, σε προηγούμενες δηλώσεις του τόνισε ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά του μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα, το Χριστιανοδημοκρατικό της μπλοκ αποδυναμώθηκε κατά 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, ενώ στη τρίτη θέση το νέο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία (AfD) ήταν ο κύριος αποδέκτης αυτών των χαμένων ψήφων.

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, πανωλεθρία για το SPD, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μοναδικός πιθανός σχηματισμός είναι η αποκαλούμενη «συμμαχία Τζαμάικα», που περιλαμβάνει το CDU-CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, αποσπώντας …

Χθες το βράδυ, ο αρχηγός του SPD, Μάρτιν Σούλτς απέκλεισε το σχηματισμό συνασπισμού με την κ. Μέρκελ, προκειμένου να αποφευχθεί να καταστεί το AfD ως το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Η πορεία προς τα εμπρός θα είναι δύσκολη και επισφαλής», δήλωσε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής Πρόεδρος των Πρασίνων, Reinhard Bütikofer.

«Η Άνγκελα Μέρκελ θα κληθεί να κερδίσει την υποστήριξη της συντηρητικής κεντρικής εκλογικής περιφέρειάς της», ανέφερε ο ανώτερος σύμβουλος της εταιρείας Rasmussen, Olaf Böhnke.

«Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο διαθέσιμο χρονικό διάστημα της Καγκελαρίου για την εξωτερική πολιτική, καθώς επίσης στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Η δημιουργία συνασπισμού με δύο πολύ ‘’πεισματάρηδες’’ εταίρους – το FDP και τους Πράσινους – θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της προσοχής και των πολιτικών  δεξιοτήτων της τους επόμενους μήνες».

Επιπλέον, την Τρίτη (26 Σεπτεμβρίου), ο πρόεδρος Μακρόν έχει προγραμματίσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για την ΕΕ, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει άτυπη σύνοδος κορυφής στην Εσθονία, όπου ηγέτες από τις 28 χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν για την πορεία της Ευρώπης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο λόγος που ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε αποκαλύψει μέχρι τώρα τα σχέδιά του, αποδίδεται στο γεγονός ότι έπρεπε να γνωρίζει τη γερμανική πολιτική κατάσταση.

Η παρουσία των Φιλελευθέρων στο συνασπισμό της Μέρκελ θα αποτελέσει ιδιαίτερο εμπόδιο για το πρόεδρο Μακρόν. Το κόμμα προέβαλε την αντίθεσή του σε δύο από τα κύρια μεταρρυθμιστικά σχέδια του για την ΕΕ – έναν μοναδικό υπουργό Οικονομικών της ΕΕ και έναν ειδικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, υπό την επίβλεψη ειδικού κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Christian Lindner, ζήτησε τον τερματισμό του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Ακόμη κι αν δεν αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η σημαντική παρουσία του AfD στο γερμανικό κοινοβούλιο θα ασκήσει καταλυτική επιρροή στη κ. Μέρκελ, αναφορικά με το αν θα αποφασίσει να ενστερνιστεί τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μακρόν.

Το μοναδικό πλεονέκτημα για το Γάλλο πρόεδρο ενδέχεται να είναι η παρουσία των Πρασίνων στο συνασπισμό, δεδομένου ότι αποτελεί ένα απροκάλυπτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και έχει ταχθεί υπέρ σε ορισμένες ιδέες του για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.