Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία: Οι επικρατέστεροι για τις μεγάλες πόλεις

Η συμμετοχή το μεσημέρι της Κυριακής μόλις έφτασε το 13%. [EPA-EFE/CIRO FUSCO]

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, το Τορίνο, τη Μπολόνια και δεκάδες άλλες ιταλικές πόλεις ψηφίζουν στις 3 και 4 Οκτωβρίου για να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια.
Η συμμετοχή το μεσημέρι της Κυριακής μόλις έφτασε το 13% μεταξύ των επιλέξιμων ψηφοφόρων, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη Ρώμη, όπου 21 υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση του δημάρχου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri (κεντροαριστερός), ο Enrico Michetti (κεντροδεξιά), ο σημερινός δήμαρχος Virginia Raggi (Κίνημα 5 Αστέρων) και ο κεντρώος επιχειρηματίας Carlo Calenda είναι οι τέσσερις βασικοί επιλαχόντες, με τον Gualtieri και ο Michetti έχοντας ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει.
Ωστόσο, ο νικητής πιθανότατα θα επιλεγεί σε έναν δεύτερο γύρο εκλογών, που θα διεξαχθεί από τις 17-18 Οκτωβρίου.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο Μιλάνο, το βασικό οικονομικό κέντρο της χώρας, όπου ο νυν κεντροαριστερός δήμαρχος Μπέπε Σάλα – ο οποίος υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, τους Πράσινους, τους Ριζοσπάστες και πολλά μικρότερα κεντρώα κόμματα – είναι πιθανό να επανεκλεγεί, ίσως ακόμα και στον πρώτο γύρο.