Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Μεγάλο ντέρμπι ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ για 6η έδρα

Σε λάθος κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CMRC και πρόβαλε το ΡΙΚ. Ταυτόχρονα, μεγάλο ντέρμπι προμηνύει η πρόθεση ψήφου για την έκτη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην πρόθεση ψήφου, πρώτος κόβει το νήμα ο ΔΗΣΥ με 18.5% και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 14%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το ΔΗΚΟ με 9%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ με το ίδιο ποσοστό 4% και ο συνδυασμός Συμμαχία-Οικολόγοι με 3%. Ψήφο στη Δημοκρατική Παράταξη θα δώσει 1% των ερωτηθέντων, ενώ σε Κίνημα Γιασεμί και Κόμμα των Ζώων 0.5%.
Αποχή (15%) και Αναποφάσιστοι (16%) συγκεντρώνουν τα πρωτεία, ενώ το 7% δεν απάντησε στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου.
Σ’ ότι αφορά στα έγκυρα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΡΙΚ έχουν ως εξής: ΔΗΣΥ 25%, ΑΚΕΛ 18.5%, ΔΗΚΟ 12%, ΕΔΕΚ 5.5%, ΕΛΑΜ 5.5%, Συμμαχία-Οικολόγοι 4% και ΔΗΠΑ 1.5%.
Στην παράσταση νίκης, το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και το 37% με μικρή διαφορά.
Εξάλλου, οι καρτέλες του Α’ μέρους της έρευνας καταδεικνύουν την άποψη των ερωτηθέντων τόσο για την καθημερινότητα όσο και για μεγαλύτερα ζητήματα της χώρας. Σε λάθος κατεύθυνση θεωρεί ότι πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο το 58%, ενώ σε σωστή μόλις το 16%.
Οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 38% εκφράζουν απογοήτευση, ενώ άλλο 24% εκφράζει ανησυχία και άγχος για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο.
Επίσης, ένα 57% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το Κυπριακό και ένα 52% την οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα.
Καλύτερο σύμμαχο της Κύπρου για την Άμυνά της, το 25,5% θεωρεί τις ΗΠΑ, ενώ το 21% το Ισραήλ. Ακολουθεί η Ρωσία με 20%, η Γαλλία με 13% και η Ελλάδα με 10%.
Ενδιαφέρουσα είναι και η καρτέλα σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 35% των ερωτηθέντων μάλλον εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το 34% μάλλον δεν το εμπιστεύεται.
X