Αυστρία: Στον αέρα η κυβέρνηση συνασπισμού μετά τα σκάνδαλα Κούρτς

Οι Πράσινοι πλέον αμφισβητούν ανοιχτά εάν είναι κατάλληλος για το αξίωμα. [EPA-EFE/FLORIAN WIESE]

Από μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση συντηρητικών και πρασίνων στην Αυστρία, ύστερα από τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν και φέρουν τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι Πράσινοι πλέον αμφισβητούν ανοιχτά εάν είναι κατάλληλος για το αξίωμα.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο business as usual. Η ικανότητα του Καγκελάριου να ασκήσει το αξίωμα είναι προς συζήτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντιπρόεδρος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.

Ο Κόγκλερ και ο επικεφαλής της παράταξης των Πράσινων, Σίγκριντ Μάουρερ, κάλεσαν υψηλόβαθμους πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Έχουμε κοινή ευθύνη για τη χώρα μας», είπε ο Κόγλερ. «Θέλω να συζητήσω με όλα τα μέρη πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι των κομμάτων των Πρασίνων σε περιφερειακό επίπεδο είναι ακόμη πιο κατηγορηματικοί: «Δεν είναι δυνατό να προσποιηθούμε ότι δεν συνέβη τίποτα», δήλωσε στο APA η ομιλητής των Πρασίνων του ομοσπονδιακού κράτους της Καρινθίας, Όλγα Βόγκλαουερ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ συνέχιση του συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Κουρτς».

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Πρασίνων και του συντηρητικού PVP κλιμακώθηκαν ήδη από τον Μάιο, όταν ο Κουρτς και ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ κατηγορήθηκαν για πολλαπλά πολιτικά σκάνδαλα και διαφθοράς.

Ο καγκελάριος Κουρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπογράμμισε το τεκμήριο αθωότητας. Το PVP έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι ο Κουρτς θα παραμείνει στην κορυφή του κόμματος και θα συνεχίσει να ηγείται οποιασδήποτε κυβέρνησης με τους Συντηρητικούς.

Ο Κουρτς πρόσθεσε ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των Πρασίνων: «Εάν οι Πράσινοι δεν θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία και αναζητούν νέες πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο, τότε πρέπει να το αποδεχτούμε», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε διαθέσιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία».