Ανακούφιση στην Ευρώπη για το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών

ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε (VVD) βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τον Γκερτ Βίλντερς [Reuters]

Τα exit polls τα οποία δείχνουν ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε (VVD) βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τον Γκερτ Βίλντερς και Κόμμα της Ελευθερίας του (PVV) έγιναν δεκτά με ανακούφιση από τις Βρυξέλλες χθες το βράδυ (15 Μαρτίου), εν μέσω φόβων για ένα κύμα λαϊκισμού στην Ευρώπη, με τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία να ακολουθούν το 2017.

«Φαίνεται ότι το VVD (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία), θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά», δήλωσε ο Ρούτε εν μέσω επευφημιών από τους υποστηρικτές του στη Χάγη. «Απόψε θα γιορτάσουμε λίγο».

https://twitter.com/juliusvandelaar/status/842104723448696832/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Ρούτε έλαβε συγχαρητήρια μηνύματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και μίλησε με μερικούς από αυτούς στο τηλέφωνο. «Είναι επίσης μια βραδιά στην οποία η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε« τέρμα » στη λάθος εκδοχή του λαϊκισμού», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως μια «ψήφο κατά εξτρεμιστών» ενώ ο εκπρόσωπος του δήλωσε ότι ο «Γιούνκερ μόλις μίλησε με τον Ρούτε, τον συνεχάρη για την καθαρή του νίκη: «μια ψήφος για την Ευρώπη, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η κοινή λογική επανήλθε», ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch εντωμεταξύ έγραψε «το 2016 δεν είναι 2017» μετά αμέσως μετά το έξιτ πολ. Ο Βίλντερς δήλωσε ότι δεν πέτυχε την εκλογική νίκη που ήλπιζε και είναι έτοιμος σκληρή αντιπολίτευση.

«Θα προτιμούσα να είμασταν το μεγαλύτερο κόμμα …. αλλά δεν είμαστε ένα κόμμα που έχει χάσει. Έχουμε κερδίσει έδρες. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Με το 55% των καταμετρημένων ψήφων, το κόμμα του Ρούτε αναμένεται να κερδίσει 32 από 150 έδρες του κοινοβουλίου, λιγότερες από τις 41 που κατέλαβε στις προηγούμενες εκλογές το 2012. Ο Βίλντερς καταλαμβάνει τις ίδιες έδρες (19) με το χριστιανοδημοκρατικό  CDA και τους κεντρώους Δημοκράτες.

Στο 81%, η προσέλευση ήταν η υψηλότερη τα τελευταία 30 χρόνια σε μια εκλογή που ήταν ένα τεστ για το αν οι Ολλανδοί ήθελαν να τερματίσουν δεκαετίες του φιλελευθερισμού και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δέσμευση του Βίλντερς να «από-ισλαμικοποιήσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν μια ανακούφιση για κόμματα σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι δεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να έχουν ένα μεγάλο αντίκτυπο στις εκλογές αυτό το έτος, ενδεχομένως θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ.

Ο προσωπάρχης της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, Peter Altmaier, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του, γράφοντας στο τουίτερ του: « Ολλανδία, Ολλανδία είσαι η πρωταθλήτρια … .. Συγχαρητήρια για αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε Jean-Marc Ayrault έγραψε: «Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς για την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς». Η ανακοίνωση των έξιτ πολς βοήθησαν την άνοδο του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τις 7 Φεβρουαρίου.

Το πραγματικό στοίχημα είναι η Γαλλία

Αλλά ο Mabel Berezin, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η ήττα του Βίλντερς, ο οποίος βρίσκεται στο κοινοβούλιο για σχεδόν δύο δεκαετίες, δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα σημάδι ότι ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός φθίνει. «Αυτός δεν αντιπροσωπεύει ένα λαϊκίστικο κύμα. Μάλλον, είναι μέρος του πολιτικού κατεστημένου και η επίδοσή τους δεν μας λέει πολλά για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη», είπε. « Το πραγματικό στοίχημα θα είναι η εκλογική επίδοση της Λεπέν στη Γαλλία».

Ο Ρούτε πήρε μια ώθηση της τελευταίας στιγμής από τη διπλωματική διαμάχη με την Τουρκία, η οποία του επέτρεψε να πάρει μια σκληρή γραμμή κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας όπου η μετανάστευση και η ένταξη των μεταναστών υπήρξαν βασικά ζητήματα.

Παρόλα αυτά ο Ρούτε είδε τα το εκλογικό του ποσοστό να μειώνεται εξαιτίας της χρόνια λιτότητας. Ο μικρότερος εταίρος του στον απερχόμενο συνασπισμό, το Εργατικό Κόμμα, υπέστη τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, κερδίζοντας μόλις εννέα έδρες, από 38 στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν πιθανότατα μήνες για τον Ρούτε να διαπραγματευτεί για τον σχηματισμό κυβερνώντος συνασπισμού, με τουλάχιστον τρία άλλα κόμματα τα οποία απαιτούνται για να επιτευχθεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

X