Άφαντη η δεξιά από την μαζική αντιφασιστική διαδήλωση της Ιταλίας

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη το Σάββατο ως ένδειξη αλληλεγγύης στο CGIL. [EPA-EFE/ANGELO CARCONI]

Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση μετά από κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη το Σάββατο ως ένδειξη αλληλεγγύης στο CGIL, σύμφωνα με το συνδικάτο, του οποίου η έδρα στην ιταλική πρωτεύουσα δέχθηκε φασιστική επίθεση στις 9 Οκτωβρίου. Η αστυνομία μέτρησε 60.000 διαδηλωτές από όλη τη χώρα. Ωστόσο, οι κεντροδεξιές δυνάμεις δεν παραβρέθηκαν.

Στους δρόμους βρέθηκαν οι κύριοι εκπρόσωποι των ιταλικών κεντροαριστερών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο πρώην πρωθυπουργός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο υπουργός Εργασίας Ορλάντο, ο υπουργός Πολιτισμού Φραντσεσχίνι και ο υπουργός Υγείας Σπεράντσα, καθώς και οι πρώην γραμματείς του Δημοκρατικού Κόμματος Ζινγκαρέτι και Μπερσάνι και ο σημερινός κεντροαριστερός υποψήφιος δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο ​​Γκουαλτιέρι. Ο μόνος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των κεντροδεξιών δυνάμεων της χώρας που παρευρέθηκε ήταν ο Έλιο Βίτο, βουλευτής της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για την απουσία της Forza Italia και των ακροδεξιών κομμάτων της Λίγκας και των Αδελφών της Ιταλίας, διαμαρτυρήθηκε δημόσια ο πρώην κεντροαριστερός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα. «Βρισκόμενοι αντιμέτωποι με ένα τόσο σοβαρό και άνευ προηγουμένου γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, θα ήταν λογικό να δοθεί μία ομόφωνη απάντηση» – είπε, αναφερόμενος στην επίθεση στα κεντρικά γραφεία του CGIL που πυροδότησε την αντιφασιστική διαμαρτυρία του Σαββάτου.

Κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα δικαιολόγησαν την απουσία τους λέγοντας ότι η διαμαρτυρία ήταν προφανώς κομματική. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι διαμαρτυρήθηκε για το συλλαλητήριο, κατηγορώντας την αριστερά ότι διοργάνωσε σκοπίμως μία πολιτική διαμαρτυρία στη Ρώμη μία μέρα πριν από τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας για τον δήμαρχο της πόλης.

«Είναι παράνομη μια κομματική διαδήλωση πριν από ψηφοφορία», είπε ο Σαλβίνι. Πρόσθεσε ότι «ο φασισμός και ο κομμουνισμός αποτελούν ήδη παρελθόν. Δεν βλέπω φασιστικούς ή ναζιστικούς κινδύνους για την Ιταλία».

Η ηγέτης των «Αδελφών της Ιταλίας» Τζόρτζια Μελόνι – το κόμμα της οποίας είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη προτίμηση των Ιταλών σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ακολουθούμενη από τη Λίγκα του Σαλβίνι – υποστήριξε ότι απουσίαζε από τη διαδήλωση καθώς ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης.

«Σε μια διαδήλωση ενάντια σε κάθε είδους φασισμό και εξτρεμισμό, οι άνθρωποι κρατούν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, ένα από τα πιο αιματηρά καθεστώτα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χούρα!», Έγραψε στο Twitter.

Τα ακροδεξιά κόμματα των Αδελφών της Ιταλίας και της Λίγκας αντιμετωπίζουν σωρεία καταγγελιών για νεοφασιστικές τάσεις, μετά από τη πρόσφατη δημοσιοποίηση δημοσιογραφικής έρευνας – σύμφωνα με την οποία ορισμένοι από τους υποψηφίους τους απηύθυναν φασιστικό χαιρετισμό και επικαλούνταν τον Μουσολίνι.