Το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα και οι συνέπειες για την Ευρώπη

[Frederic Legrand/Shutterstock]

Ποιες θα είναι οι συνέπειες του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών για την Ευρώπη; Η EURACTIV σε συνεργασία με την Ouest-France μίλησαν με τον Charles de Marcilly.

Ο Charles de Marcilly είναι  διευθυντής του Ιδρύματος Robert Schuman στις Βρυξέλλες.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες των γερμανικών εκλογών για την Ευρώπη;

Στις Βρυξέλλες, καθώς και στις πρωτεύουσες, η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία να ανανεώσει τον ρόλο της στο ευρωπαϊκό σχέδιο, μετά από μια περίοδο με συνεχείς εξελίξεις.

Παραδόξως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς η Ευρώπη απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από το διάλογο. Θα μπορούσε να υπάρξει διάσταση απόψεων σε αυτό το θέμα, αλλά οι υποψήφιοι επέλεξαν έναν συμβιβασμό.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην τέταρτη θητεία της ως Καγκελάριος. Μέχρι στιγμής δεν διατύπωσε ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Σε εθνικό επίπεδο, δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα, παρά κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας της. Ωστόσο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εξωτερικά στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και στο μέλλον της ΕΕ.

Όλα εξαρτώνται από τη βούληση των μελών του συνασπισμού να συμμετάσχουν. Για παράδειγμα, στην τραπεζική ένωση δεν ήταν ενθουσιώδης. Από τότε έχει υπάρξει απτή πρόοδος.

Υπάρχει ως επιλογή η Γαλλο-γερμανική συνεργασία;

Ορισμένες από τις προτεραιότητες που θέτει η Μέρκελ δεν είναι σύμφωνες με τις προτάσεις του Μακρόν, όπως π.χ. ο ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ έχει άλλες προτεραιότητες, όπως η βελτίωση της διακυβέρνησης και η αποσαφήνιση του ρόλου των θεσμών, όπως ο υπερεθνικός υπουργός της Ευρωζώνης. Υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ του Βερολίνου, του Παρισιού και των Βρυξελλών, εφόσον η αλλαγή είναι δυνατή μέσα στις συνθήκες.

Εν τούτοις, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα συμβαδίζει με τη Γαλλία στα πάντα, εν μέρει λόγω της κυβέρνησης συνασπισμού που πρέπει να καθοριστεί. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, υπάρχει περιθώριο ελιγμών, αλλά για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών χρεών, η αδράνεια θα συνεχιστεί.

Οι άκρες του πολιτικού φάσματος, το AfD στην άκρα δεξιά και το Die Linke στην άκρα αριστερά, κατέλαβαν 12,6% και 9,2% αντίστοιχα.

Τους τελευταίους μήνες, σε όλη την Ευρώπη τα ακραία κόμματα δεν έχουν κερδίσει τις εκλογές, αλλά ούτε τις έχουν χάσει. Η Μαρίν Λε Πεν κέρδισε 10 εκατομμύρια ψήφους στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Στην Ολλανδία, ο Geert Wilders δεν κέρδισε, αλλά ούτε έχασε ψήφους.

Η εκλογή αυτή θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση. Το ‘’παράθυρο ευκαιριών’’ για κινητοποίηση και υλοποίηση διαρθρωτικών έργων στην Ευρώπη είναι μάλλον βραχύ.