Τσαβούσογλου: «Εάν η Ευρώπη επιθυμεί πρόοδο οφείλει να δει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο»

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Γερμανίας μετά τη συνάντησή τους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως εάν η Ευρώπη επιθυμεί εξέλιξη και πρόοδο στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία οφείλει να την αντιμετωπίζει ως ισότιμο εταίρο.

Αναλυτικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «εάν επιθυμείτε πρόοδο στις μεταξύ μας σχέσεις πρέπει να δείτε την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, όχι σαν μία χώρα δεύτερης κατηγορίας, επειδή κι εμείς έχουμε ως αρχή μας να αντιμετωπίζουμε τους εταίρους και συμμάχους μας ισότιμα. Δεν κοιτάζουμε καμία χώρα όποια κι αν είναι αυτή αφ’ υψηλού».

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να τονίζει πως είναι εξαιρετικής σημασίας οι γερμανοτουρκικές σχέσεις και να σημειώνει πως η Τουρκία θεωρεί τη Γερμανία ως τον πιο ισχυρό της σύμμαχο στην Ευρώπη.

Αναφορικά με την πρόοδο στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην ΕΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την Ευρώπη. Παρά τη σημασία της συγκεκριμένης σχέσης δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές που η Ευρώπη έχει ξεχάσει τη βαρύτητα της σχέσης μας».

X