Oettinger: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί παρά το Brexit

[European Commission]

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, παρά την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Günther Oettinger, την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου).

Οι δαπάνες μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 1,1% και 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ, σε σύγκριση με το 1%, δήλωσε ο κ. Oettinger.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Oettinger ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προωθήσει, επίσης, τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της βραχυπρόθεσμης κατάστασης που κυριαρχούσε στις συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών  θεσμικών οργάνων το 2013.

«Την τελευταία φορά η απόφαση λήφθηκε πολύ αργά. Οι αγρότες δεν είχαν καμία ασφάλεια, τα κεφάλαια μας είχαν τεθεί υπό αμφισβήτηση και δεν υπήρχε σαφήνεια σχετικά με τα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ», τόνισε ο κ. Oettinger.

Με περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια ο προϋπολογισμός για το 2018

Μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνήψαν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018.

Οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων καθορίζονται σε 160,1 δις ευρώ και οι πληρωμές σε 144,7 δις ευρώ.

Οι υπουργοί …

«Εάν μια τέτοια καθυστέρηση επαναληφθεί, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ – σε βασικούς τομείς, όπως η στήριξη των επιχειρήσεων, η ενεργειακή απόδοση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη – δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εγκαίρως και εκατοντάδες χιλιάδες οι νέοι δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Erasmus+ το 2021», πρόσθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματοποιήσει μέση καθαρή συνεισφορά 10 δις ευρώ ανά έτος από το 2013, προκαλώντας ανησυχίες για το γεγονός ότι ενδέχεται να απαιτηθούν σημαντικές περικοπές δαπανών στα προγράμματα της ΕΕ για τη γεωργία και το ταμείο συνοχής.

«Υπάρχουν κενά που πρέπει να καλύψουμε. Με το Brexit θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο χάσμα», παραδέχτηκε ο κ. Oettinger. «Πρέπει να έχουμε αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών και θα χρειαστεί να είναι ευέλικτα με τους διαθέσιμους πόρους».

Στο μεταξύ, σε σχετικό έγγραφο για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός θα διαθέσει 25 δις ευρώ ειδικά για 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Oettinger πρόσθεσε ότι το νέο ΠΔΠ θα καθιερώσει ως αρχή ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα «χρηματοδοτεί μόνο τα προγράμματα, σε περίπτωση που μπορούμε να δούμε μια πραγματική προστιθέμενη αξία».

Μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ΕΕ ζητούν Ουγγαρία και Πολωνία

Πρόθυμες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2019 εμφανίστηκαν η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Οι δύο χώρες απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα «πιο …

«Δεν θα υπάρξει καμία επένδυση χωρίς προστιθέμενη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να ζητήσει από το ΠΔΠ να αξιολογήσει την απόδοση των προγραμμάτων δαπανών, εκτιμώντας τους κινδύνους για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και εγγυήσεις για τα οικονομικά της ΕΕ.

Αυτό θα παρείχε μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή εκτίμηση του κόστους, των οφελών και των καθαρών ισορροπιών της ένταξης στην ΕΕ.

Όπως κρίνεται σκόπιμο, οι ελεγκτές ενδέχεται να ζητήσουν έλεγχο όλων των φορέων που εφαρμόζουν τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ που δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι διαβουλεύσεις για το ΠΔΠ θα ξεκινήσουν στη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου). Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσημη πρόταση για τον προϋπολογισμό στις 2 Μαΐου.