Νέα συμφωνία για πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ

Απο αριστερά προς δεξιά οι κ.κ Γκρούεφσκι, Θάτσι, Χαν και Ζάεβ [European Commission]

Τα τέσσερα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ πέτυχαν κατ ‘αρχήν συμφωνία για πρόωρες εκλογές με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την επίλυση της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης που πλήττει τα Σκόπια.

Την συμφωνία ανακοίνωσαν ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΠΓΔΜ, Τζες Μπέιλι. Η συμφωνία ορίζει ως προθεσμία την 31 Αυγούστου προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, να εκκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους και να επιτρέψει στην ειδική εισαγγελία να κάνει τη δουλειά της. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, θα ορισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και τρεις μήνες αργότερα θα διεξαχθούν εκλογές, πιθανότατα το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε την ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου. Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών είχε δρομολογήσει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όμως κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μόνο το κυβερνών κόμμα είχε καταθέσει ψηφοδέλτιο για τις εκλογές, ενώ τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολιτεύσεως, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ όσο και τα δύο αλβανικά κόμματα – το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι – είχαν αποφασίσει να τις μποϋκοτάρουν, καθώς θεώρησαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών.

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου είχε εκφράσει και η ΕΕ, αναφέροντας ότι δεν υφίστανται οι «στοιχειώδεις προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο, ενώ είχε καταστήσει σαφές ότι αυτές δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από την διεθνή κοινότητα.

Στο τεταμένο αυτό σκηνικό είχε προστεθεί και η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόγκι Ιβάνοφ να δώσει χάρη σε 34 πολιτικούς και αξιωματούχους, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που έχει βυθίσει τη χώρα στο πολιτικό χάος τους τελευταίους μήνες. Κατόπιν πιέσεων της αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακάλεσε τελικά την απόφασή του.

X