Γερμανία προς Ανατολή: Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις ή θα χάσετε τον πληθυσμό σας

Σαφές μήνυμα παρέδωσε ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερμανίας, Μίχαελ Ροθ σε συγκέντρωση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 11 Ιουλίου, που διοργανώθηκε στην πόλη Μπατούμι της Γεωργίας: αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι νέοι της θα φύγουν για μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Ροθ μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο του Μπατούμι, αφιερωμένο στη δέκατη επέτειο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, μια πρωτοβουλία της ΕΕ που καλύπτει τη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ορισμένες από αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα η Γεωργία, θεωρούν τους εαυτούς τους πρωτοπόρους και θέλουν να πάνε πέρα από αυτό το πλαίσιο, με σκοπό μια ενδεχόμενη προσχώρηση στην ΕΕ.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε, εξηγώντας την κόπωση από τη διεύρυνση, η οποία είναι αισθητή σήμερα στην Ένωση, ότι «πολλοί άνθρωποι στην ΕΕ είναι εξαντλημένοι, έρχονται αντιμέτωποι με τόσες πολλές κρίσεις: το Brexit, τις υπερ-ατλαντικές σχέσεις υπό πλήρη πίεση, τη μετανάστευση, την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι πραγματικά ικανοποιημένοι από τη διεύρυνση».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X