Αντιπρόεδρος Ευρωσοσιαλιστών: Η Αλβανία «παράδειγμα» ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής με την ΕΕ

knut

Η Αλβανία συνιστά ένα καλό παράδειγμα ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής με την ΕΕ, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ όπως η Σερβία, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Knut Fleckenstein, που μίλησε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr.

Ο Fleckenstein επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού για «ενοποίηση των Αλβανών από την Αλβανία και του Κοσσυφοπεδίου» προκάλεσαν έκπληξη, αλλά για τον ίδιο, «απευθυνόταν σε ένα τοπικό ακροατήριο και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το τεταμένο προεκλογικό κλίμα στην Αλβανία».

Σχετικά με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει την «πραγματική» διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ, αλλά είχε αναμφισβήτητα αντίκτυπο στη δημόσια αντίληψη για την διεύρυνση της ΕΕ.

«Οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν περισσότερο για τις μελλοντικές προσχωρήσεις», είπε.

Πυρά κατά Juncker

Αναφερόμενος στην πολιτική απόφαση της Κομισιόν να μην υπάρξει κάποια διεύρυνση τα επόμενα 5 χρόνια, εξαπέλυσε πυρά κατά του Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, λέγοντας ότι η δήλωσή του αυτή ήταν «ατυχής».

«Προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη στα Δυτικά Βαλκάνια, παρά τις όποιες καθησυχαστικές δηλώσεις που ακολούθησαν. Προκάλεσε επίσης ανησυχία σε όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί για μια ενεργή πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ», επεσήμανε.

Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα σοβαρό πισωγύρισμα στο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στις υπό ένταξη χώρες και να έρθουμε αντιμέτωποι με την «κόπωση διεύρυνσης» στα κράτη μέλη της ΕΕ και την «κόπωση ένταξης» σε ορισμένες από τις υποψήφιες χώρες.

Απαίτηση πολιτών για «δημοκρατία» στην ΠΓΔΜ

Σχετικά με κατάσταση στην ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι πρώτα απ ‘όλα απαιτεί ενδελεχή και ανεξάρτητη διερεύνηση όλων των καταγγελιών που προκύπτουν από διαρροές και κάνουν λόγο για μαζικές παρακολουθήσεις στη χώρα και ότι η χώρα πρέπει να είναι περισσότερο προσηλωμένη στην εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν δείξει τη δυσαρέσκεια και την απελπισία τους με τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Οι διαδηλώσεις υπογραμμίζουν την επιθυμία των πολιτών να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, της οποίας η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή βασίζεται στο κράτος δικαίου», είπε.

Μήνυμα στη σερβική ηγεσία

Τέλος αναφερόμενος στην ηγεσία της Σερβίας και την απόφασή της να μην συμμετέχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, είπε ότι η ταχύτητα της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ «θα καθοριστεί αποκλειστικά από την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ».

«Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης αλήθεια ότι, ως κράτος μέλος της ΕΕ η Σερβία θα πρέπει να δεσμεύεται από τις κοινές θέσεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η σημερινή ηγεσία θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Άλλες υποψήφιες χώρες έχουν ήδη ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική τους με την ΕΕ. Η Αλβανία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για αυτό», κατέληξε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα υπέρ της «ενοποίησης των Αλβανών από την Αλβανία και του Κοσσυφοπεδίου». Πώς μπορούν τέτοιου είδους δηλώσεις να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων; Μιλήσατε για το θέμα με τον κ. Ράμα;

Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού στις οποίες αναφέρεστε ελήφθησαν με μεγάλη έκπληξη από τον εμένα καθώς και από τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σαφές για μένα ότι απευθύνονταν σε ένα τοπικό ακροατήριο και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το τεταμένο προεκλογικό κλίμα στην Αλβανία πριν από τις τοπικές εκλογές στις 21 Ιουνίου. Παρ ‘όλα αυτά, οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν είναι χρήσιμες στην ανάδειξη του μέχρι τώρα πολύ εποικοδομητικού ρόλου της Αλβανίας στην περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία και, ως εκ τούτου το έχω συζητήσει με τον [Αλβανό] Πρωθυπουργό.

Η ελληνική οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας ή των Δυτικών Βαλκανίων εν γένει;

Η ελληνική οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει την πραγματική διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, είχε αναμφισβήτητα αντίκτυπο στη δημόσια αντίληψη για την διεύρυνση της ΕΕ εν γένει: Σήμερα, οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν περισσότερο για τις μελλοντικές προσχωρήσεις. Ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός αυτό. Ταυτόχρονα, είναι καθήκον μας να βρούμε τις πολιτικές απαντήσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο – ενίσχυση της εσωτερικής οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και της αλληλεγγύης και να προσφερθούμε να την μοιραστούμε με τους γείτονες αυτούς που επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτήν επίσης.

Ποια είναι, σύμφωνα με εσάς, η κύρια πρόκληση αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ; Πώς μπορεί να ξεπεράσει την σοβαρή πολιτική αστάθεια που έχει περιέλθει;

Η τρέχουσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ πρώτα απ ‘όλα απαιτεί ενδελεχή και ανεξάρτητη διερεύνηση όλων των καταγγελιών που προκύπτουν από διαρροές που κάνουν λόγο για μαζικές παρακολουθήσεις στη χώρα. Δεύτερον, η χώρα πρέπει να είναι περισσότερο προσηλωμένη στην εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν δείξει τη δυσαρέσκεια και την απελπισία τους με τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Οι διαδηλώσεις υπογραμμίζουν την επιθυμία των πολιτών να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα, της οποίας η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Πολιτική κατεύθυνση της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να μην υπάρξει νέα διεύρυνση. Θεωρείτε πως αυτό έχει αποθαρρύνει κάποια υποψήφια προς ένταξη μέλη;

Ναι, πιστεύω ότι η δήλωση Juncker σύμφωνα με την οποία «δεν θα πραγματοποιηθεί καμία περαιτέρω διεύρυνση κατά τα επόμενα 5 χρόνια» ήταν πράγματι ατυχής. Προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη στα Δυτικά Βαλκάνια, παρά τις όποιες καθησυχαστικές δηλώσεις που ακολούθησαν. Προκάλεσε επίσης ανησυχία σε όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί για μια ενεργή πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Οι σοσιαλδημοκράτες συνάδελφοί μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγώ ήμασταν οι πρώτοι που επέκριναν μια τέτοια προσέγγιση για την πολιτική διεύρυνσης της νέας Επιτροπής.

Είναι πολύ σημαντικό οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εφαρμόσουν πλήρως τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ. Θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, η δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει εμφανώς μειώσει την ικανότητα των χωρών να εφαρμόσουν φιλόδοξες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά πιο δύσκολη την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης της ΕΕ. Αλλά είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα σοβαρό πισωγύρισμα στο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να έρθουμε αντιμέτωποι με την «κόπωση διεύρυνσης» στα κράτη μέλη της ΕΕ και την «κόπωση ένταξης» σε ορισμένες από τις υποψήφιες χώρες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν σαφώς ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια ενεργή και αποφασιστική πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ.

Η Σερβία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και μέρος της πολιτικής ελίτ στο Βελιγράδι επιδιώκει ισχυρισμούς στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα. Μπορεί ο ρωσικός παράγοντας να επιβραδύνει το δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ;

Η ταχύτητα της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ θα καθοριστεί αποκλειστικά από την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης αλήθεια ότι, ως κράτος μέλος της ΕΕ η Σερβία θα πρέπει να δεσμεύεται από τις κοινές θέσεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η σημερινή ηγεσία θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Άλλες υποψήφιες χώρες έχουν ήδη ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική τους με την ΕΕ. Η Αλβανία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για αυτό.

X