Η ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων κατά της εργασιακής δουλείας

textil_industrie_bangadesh_sklaverei_menschenrechte_0

T-shirts με € 4,95 και μπανάνες με 1 € το κιλό. Όσο και αν οι τιμές αυτές ακούγονται  εκ πρώτης όψεως σαν εξαιρετική ευκαιρία, συχνά κρύβουν μια ζοφερή πραγματικότητα: την εργασιακή εκμετάλλευση και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του  Επίτροπου Ανάπτυξης Νέβεκ  Μίμικα προς την τη γερμανική κυβέρνηση,  προκειμένου να πιέσει για τη λήξη αυτών των καταχρήσεων. Η EurActiv Γερμανίας αναφέρει:

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 2.500 τραυματίστηκαν στη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία στο  εργοστάσιο του Μπαγκλαντές.  Η 24η Απριλίου θα σηματοδοτήσει την δεύτερη  τραγική επέτειο από την κατάρρευση του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας Rana Plaza στην πόλη της Sabhar. Με τις περιπτώσεις αυτές κατά νου, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η  προώθηση της «καλής εργασίας σε όλο τον κόσμο»  είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της στο Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης. «Πρέπει να τελειώσει η πρακτική δουλείας και εκμετάλλευσης του 19ου αιώνα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Thomas Oppermann, (SPD) πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Bundestag. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, την Πέμπτη (26 Μαρτίου) στο Βερολίνο.

Συμβολή της ΤΤΙΡ στη δημιουργία προτύπων

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Νέβεκ Μίμικα  τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης πρέπει να χρησιμεύσει ως μια ώθηση για τους πολιτικούς να δημιουργήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί δίκαιους όρους στον ιδιωτικό τομέα. «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου και στην επίτευξη ανθρώπινων συνθηκών εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Ο ευρωβουλευτής Arne Lietz (SPD) σημείωσε ότι ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για τους νόμους και τα πρότυπα είναι αναπόφευκτο. Η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντική ευκαιρία  προς επίτευξη του στόχου αυτού με υποδειγματικό τρόπο, είπε. «Αρκετοί ευρωβουλευτές  ήδη εργάζονται για συμπεριλάβουν ενιαία πρότυπα  εργασίας στην ΤΤΙΡ», σχολίασε ο Lietz.

13σεντ ο μισθός των εργαζομένων

Το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου είναι σήμερα στα χέρια του 1% του πληθυσμού. Αυτό το 1% αγοράζει κυρίως τα φθηνά προϊόντα που παράγονται σε αναπτυσσόμενες και νέες βιομηχανικές χώρες, τα οποία συχνά κατασκευάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δόθηκε από τον Jörg Asmussen, γενικό γραμματέα στο γερμανικό υπουργείο Εργασίας. Είπε ότι ένα t-shirt που παράγεται στο Μπαγκλαντές και αγοράζεται από τη Γερμανία για € 4,95 περιλαμβάνει, κατά μέσο όρο, 40 σεντς για το υλικό βαμβακιού, 6 σεντ για τις μεταφορές, € 2.50 για το εμπόριο και τους φόρους στη Γερμανία και 13 σεντ στους μισθούς για τις μοδίστρες. Από την άλλη πλευρά, για ένα πουκάμισο που κοστίζει € 40 στη Γερμανία, ο μισθός για τις μοδίστρες εργοστάσιο ανεβαίνει μόλις στα  25 σεντς, τόνισε ο Asmussen. Είπε ότι οι δίκαιοι μισθοί σε όλο τον κόσμο  και τα ελάχιστα πρότυπα για την επαγγελματική ασφάλεια και την κοινωνική ασφάλιση, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για την προεδρία της G7 στη Γερμανία φέτος. Το γερμανικό Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει αντίστοιχα μέτρα, σε συνεργασία με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ).

Μέτρα για την εργασιακή ασφάλεια

Τα σχέδια περιλαμβάνουν ειδικά κεφάλαια για την κατασκευή και τη στήριξη βιώσιμων δομών σε τοπικό επίπεδο που προάγουν την επαγγελματική ασφάλεια. Το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει να αναπτύξει ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές για να εξασφαλιστεί μια κοινωνικά υπεύθυνη αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό έχει επίσης ως στόχο να καταστεί ευκολότερο για  τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να πληρούν τις προδιαγραφές.

Ένας άλλος στόχος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού καταγγελίας και η δημιουργία εθνικών σημείων επαφής για τους εργαζόμενους στις χώρες παραγωγής. Αν οι εργοδότες ή οι εμπορικές επιχειρήσεις παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, η διάταξη έχει ως στόχο να απλοποιηθεί η διαδικασία έναρξης των διεθνών διαδικασιών υποβολής παραπόνων.

Η ευθύνη δεν τελειώνει στον καταναλωτή

Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη θέση που έχει τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ ότι η ευθύνη για τη δίκαιη κατανάλωση δεν σταματά στον καταναλωτή.  Ο Frank  Braßel της Oxfam τόνισε ότι στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας, η  επαγγελματική ασφάλεια είναι συχνά σχεδόν ανύπαρκτη. «Αλλά το να καταστήσεις την παραγωγή και το εμπόριο πιο ασφαλή  δεν μπορεί να είναι ευθύνη του καταναλωτή. Θα πρέπει να ξεκινήσει από τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς», υποστήριξε ο Braßel. Στο πλαίσιο αυτό, επέκρινε επίσης τη φθίνουσα επιρροή των εργατικών συνδικάτων σε όλο τον κόσμο, παρά τη σημασία τους για την καταπολέμηση της ανισότητας.

Μια μελέτη του ΔΝΤ  έριξε πρόσφατα φως στις αρνητικές συνέπειες στην κατανομή του πλούτου που προκαλείται από την πτώση των συνδικάτων. «Το καθήκον επιμέλειας μεταξύ των επιχειρήσεων και οι συνέπειες για τις παραβιάσεις πρέπει να καθοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια», δήλωσε ο αναλυτής ανάπτυξης του SPD, Bärbel Kofler. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που  έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, στην Αντίς Αμπέμπα, τα θέματα συζήτησης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν φορολογικές παραβάσεις και δίκαιη φορολόγηση, ανέφερε ο Kofler.  Ο Επίτροπος Μίμικα παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μιας πλατφόρμας για δίκαιη και διαφανή φορολόγηση. Ως αποτέλεσμα, ο Κροάτης πολιτικός είπε ότι το Ευρωπαϊκό Έτος της Ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σχεδόν αμέτρητο αριθμό θεμάτων, ένα έργο που απαιτεί συλλογική προσπάθεια.

Euractiv

φωτό από Asian Development Bank/Flickr