«Σχέδιο Μάρσαλ» ζητούν οι ηγέτες των πληγεισών από τον Έμπολα χωρών

ellen_johnson_sirleaf_stylianides

Την  εκπόνηση ενός σχεδίου Μάρσαλ με τη βοήθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα ζήτησαν οι ηγέτες της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, την Τρίτη (3 Μαρτίου). Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, οι τρεις ηγέτες ζήτησαν μια τεράστια διεθνή βοήθεια, αλλά επέμειναν ότι είναι δική τους ευθύνη η προσπάθεια ανάκαμψης που γίνεται στις χώρες τους.

Χάρη στη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία Έμπολα φαίνεται πλέον να έχει εξαλειφθεί και ο επόμενος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων Έμπολα στο μηδέν. Το εν λόγω συνέδριο με θέμα «The Ebola: from emergency to recovery» δεν ήταν ένα συνέδριο δωρητών, αλλά περισσότερο επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου και την πρόληψη νέων περιπτώσεων.

Το κύριο μήνυμα μεττέφερε η Ellen Johnson Sirleaf,  μιας εκ των πιο σεβαστών ηγετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οποία είναι Πρόεδρος της Λιβερίας από το 2006. Μιλώντας εξ ονόματος των συναδέλφων της από τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, είπε ότι οι τρεις ηγέτες πήγαν στις Βρυξέλλες «σε μια επίδειξη ενότητας».

Η Sirleaf ευχαρίστησε την ΕΕ και τους άλλους διεθνείς παίκτες που βοήθησαν στην αναστροφή της πορείας της θανατηφόρας νόσου, αλλά τόνισε ότι ο  Έμπολα έχει αποσταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις τρεις χώρες, αναγκάζοντας το κλείσιμο των συνόρων, σχολείων και αγροκτημάτων και έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στο εμπόριο και τις μετακινήσεις.

Οι αγορές έχουν παύσει τις δραστηριότητές τους και οι εργολάβοι, όπως και οι επενδυτές, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, εξήγησε. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, οι δημοσιονομικές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί, συνέχισε, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της υγείας. Το ΑΕΠ του 2014 σε όλη την περιοχή μειώθηκε, και μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2015, προειδοποίησε η ηγέτης της Λιβερίας.

Την ώρα που η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα κάνουν τα πρώτα βήματα προς την ανάκαμψη, η Sirleaf δήλωσε ότι οι τρεις χώρες αναμένουν από τους διεθνείς εταίρους τους να παραμείνουν προσηλωμένοι στην παροχή βοήθειας για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους. Και καθώς οι αγορές των χωρών αυτών είναι σχετικά μικρές, η καλύτερη λύση είναι μια περιφερειακή προσέγγιση.

Ανάγκη για πρόσθετους πόρους

Ωστόσο τόνισε ότι κάθε περιφερειακό σχέδιο θα πρέπει να είναι «προϊόν» της περιοχής στην οποία αφορά. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους – ακόμα και ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», όπως προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας [Δρ. Τζιμ Γιονγκ Κιμ]. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανομή των πρόσθετων πόρων που δεσμεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Sirleaf. «Το καθήκον μας είναι να διαμορφώσουμε ένα περιφερειακό σχέδιο, έναν οδικό χάρτη και μία συντονιστική δομή. Προτείνουμε να καταλήξουμε σε αυτό, τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε τους οικονομικούς στόχους μας, θα απαιτηθούν περισσότερα. Οι επενδυτές εταίροι μας πρέπει να δώσουν πίσω περισσότερα. Σε δίκαιη φορολογία, δίκαιη τιμολόγηση και δίκαιες ευκαιρίες απασχόλησης σε υψηλές θέσεις», υποστήριξε η Πρόεδρος Sirleaf, προσθέτοντας ότι σε αντάλλαγμα, οι τρεις χώρες θα κάνουν από την πλευρά τους το καθήκον τους, με τη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με καλύτερο έλεγχο της διαφθοράς.

Η ηγέτης της Λιβερίας κάλεσε για την άμεση στήριξη των προϋπολογισμών, τη διαγραφή του χρέους προς όφελος των πληγεισών χωρών και την «πλήρη διάθεση» του συνόλου των πόρων για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε «στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας» , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  αλλά επέμεινε ότι οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση και τη λογοδοσία τους. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini δήλωσε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να είναι αποτελεσματική στην αναπτυξιακή βοήθειά της, για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και την τόνωση της περιφερειακής συνεργασίας.

Κληθείς να ονομάσει τα τρία πράγματα που το συνέδριο κατάφερε να επιτύχει, ο Κύπριος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είναι επίσης συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της διεθνούς  υποστήριξης  μέχρι να μην υπάρχουν άλλα περιστατικά  Έμπολα. Το δεύτερο στοιχείο είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της νόσου, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα. Το τρίτο είναι η παροχή βοήθειας στην ανάκαμψη της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας, ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

EurActiv

 

X