Καθολικό το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια λένε Χουντής και Στυλιανίδης

stylianidis

«Όλοι έχουμε δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια» ήταν ένα από τα μηνύματα της εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015 που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η αξιοπρέπεια είναι λέξη κλειδί δήλωσε ενδεικτικώς ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικόλας Χουντής. Η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο, είπε με νόημα, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Κάτι που γίνεται αντιληπτό τόσο από τα γεγονότα στην Ουκρανία όσο και από την φονική επέλαση του ιού Έμπολα. Έδωσε ακόμη έμφαση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να παραμερίζονται και οι περιβαλλοντικές πτυχές, ενώ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι προτεραιότητα. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι Έλληνες παρά την κρίση  είναι ένας λαός με ευαισθησίες, κάτι που φαίνεται μεταξύ άλλων και από την αποστολή φαρμάκων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα εξήρε τη γενναιότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν στη μάχη κατά του Έμπολα, ενώ υπενθύμισε ότι η ΕΕ  έχει διαθέσει 1,2 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού. Μίλησε ακόμη  με μελανά χρώματα για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου γυναίκες μένουν μόνες μετά την εξαφάνισή των συζύγων τους και τα παιδιά χωρίς πατέρα. «Να τιμήσουμε το Έτος της Ανάπτυξης», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ διάθεσε 3 δις στην πληγείσα από τον εμφύλιο Συρία.

Μια άλλη σημαντική πτυχή που ανέδειξε ο κ. Στυλιανίδης είναι αυτής της εκπαίδευσης. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ξεκινάει από την εκπαίδευση, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η ΕΕ ακριβώς στη χρηματοδότηση του τομέα αυτού. Μίλησε , επίσης, για την τελευταία του εμπειρία στην  Υποσαχάρια Αφρική, λέγοντας ότι 5 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στο βόρειο Μάλι. «Οι άνθρωποι αξίζουν να ζουν με αξιοπρέπεια», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κύπριος Επίτροπος.

Ο δε διευθυντής του Γραφείου της ΕΕ World Vision, ‘Πρεσβευτής CONCORD για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015’ Marius Wanders παρακάλεσε τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους και να ρωτήσουν ένα πρόσφυγα από πού προέρχεται, γιατί έφυγε από τη χώρα του, ποια είναι τα όνειρά του και  τι περιμένει να κάνει η Ευρώπη γι αυτά.

Μύρνα Νικολαΐδου

X