Το έντονο ενδιαφέρον της ΕΕ για τη Μιανμάρ υπό το βλέμμα της Κίνας

img_5544

Η Μιανμάρ προχωρεί με ρυθμούς χελώνας προς το τέλος του σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικού καθεστώτος. Η εκστρατεία για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου, ξεκίνησε την Τρίτη (8 Σεπτεμβρίου).

Όπως επισημαίνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) σε έκθεσή της τον περασμένο Ιούλιο, η τεράστια δυναμική της Μιανμάρ θα μπορούσε επίσης να είναι και η αχίλλειος πτέρνα της. «Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως δείχνει η ιστορία της Μιανμάρ, υπάρχει μια διαλεκτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλευρών του καθολικού, με τη δυνατότητα πάντα να υπάρχει τα θετικά σημεία να μετατρέπονται σε αδυναμίες και το αντίστροφο».

Σημαντική ανάπτυξη

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει σημειώσει αξιόλογη πορεία προς την ανάπτυξη κατά τα τελευταία τρία έτη (περίπου 8,5% του ΑΕΠ το 2014-2015), η κυβέρνηση της στρατιωτικής ηγεσίας δαπανά λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ στην εκπαίδευση για έναν πληθυσμό περίπου 51.5 εκ.

«Οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την ανάπτυξη», προειδοποιεί η ADB.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Μιανμάρ. Η εθνοτική βία, η περιθωριοποίηση της μειονότητας Rohingya, και οι σποραδικές αλλά σοβαρές φυσικές καταστροφές αποτελούν εμπόδια στο δρόμο για να γίνει μια χώρα μεσαίου εισοδήματος.

Ευρωπαίος διπλωμάτης στη Γιανγκόν είπε στη EurActiv ότι ο χειρισμός των θεμάτων των μειονοτήτων συνιστά «μεγάλο παράγοντα κινδύνου», που θα μπορούσε να φέρει «κακή δημοσιότητα» στη χώρα και θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Μιανμάρ για την περαιτέρω ενσωμάτωση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Παρ ‘όλα αυτά, η χώρα φαίνεται να ευδοκιμεί. Διπλωμάτες της ΕΕ αναγνώρισαν ότι η χούντα έχει ένα «ειλικρινές ενδιαφέρον» να χρησιμοποιήσει την ΕΕ προκειμένου να φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα και, ταυτόχρονα, να δαμάσει συντριπτική επιρροή της Κίνας στην οικονομία της.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται με τη Μιανμάρ μια συμφωνία επενδύσεων.

Επιπλέον, η Εκλογικής Επιτροπής της χώρας κάλεσε την ΕΕ να επιτηρήσει την επερχόμενη διαδικασία. Η ΕΕ θα υποστηρίξει τη χώρα με μια ομάδα ελέγχου, εκπαίδευση των ψηφοφόρων, ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο τις μειονότητες, και βοήθεια για την ανάπτυξη ικανοτήτων στα μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΕ βλέπει ευκαιρίες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν τον περασμένο Ιούλιο ότι οι εκλογές θα ήταν «μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μη αναστρέψιμες».

«Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Εκλογικής Επιτροπής και τα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και η Aung San Suu Kyi του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD)», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

Οι πολίτες της Μιανμάρ δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η χαρισματική ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένη με Νόμπελ, Aung San Suu Kyi, μητέρα δύο παιδιών που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία, έχει αποκλειστεί από την κούρσα των εκλογών για την Προεδρία λόγω μιας συνταγματικής διάταξης που αποκλείει τα άτομα με αλλοδαπά παιδιά. Παρ ‘όλα αυτά, το NLD αναμένεται ευρέως να κερδίσει.

Ο πρόεδρος, που έχει πανίσχυρη θέση στη χώρα, θα οριστεί από τους βουλευτές που θα εκλεγούν στην κάλπη. Όπως ανέφερε τον περασμένο Ιούλιο ο Τύπος στη Μιανμάρ, οι αδύναμοι πρώην στρατηγοί στο κοινοβούλιο και η τρέχουσα διοίκηση φλερτάρουν τους πιθανούς νικητές στην κούρσα για να «εξασφαλιστούν».

Η Aung San Suu Kyi είπε ότι «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο λαός μας θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να φέρει πραγματική αλλαγή».

EurActiv

*φωτογραφία [Jorge Valero]

X