Έκθεση: Το 1% του κόσμου κατέχει περισσότερο πλούτο από ό, τι το υπόλοιπο 99% μαζί

mumbai_slum_inequamity_creditwhit_andrews_flickr

Η παγκόσμια ανισότητα αυξάνεται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Oxfam. Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει πλέον περισσότερο πλούτο από ό, τι το υπόλοιπο 99% μαζί!

Έρευνα της Oxfam για την ανισότητα του πλούτου διαπίστωσε ότι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγάλωσε ακόμη μεγαλύτερο το 2015.

Κάθε χρόνο, η ΜΚΟ δημοσιεύει μια έκθεση σχετικά με τις γενικές τάσεις της παγκόσμιας ανισότητας. Και το συμπέρασμα για το 2015 ήταν σχεδόν το ίδιο όπως ήταν για πολλά χρόνια: ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια του πλουσιότερου 1%, που κατέχουν σήμερα περισσότερο πλούτο από ό, τι το υπόλοιπο του πληθυσμού του πλανήτη μαζί.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν συγκεντρώσει περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνδυασμό, ή 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η συγκέντρωση του πλούτου στην κορυφή έχει γίνει όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια.

Συγκέντρωση πλούτου

«Οι ηγέτες του κόσμου ανησυχούν για την επιδείνωση της κρίσης ανισότητας, αλλά δεν λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο άνισος, και η τάση αυτή επιταχύνεται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από την πείνα, ενώ οι πόροι που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να συσσωρεύονται σε μια χούφτα ανθρώπων στην κορυφή», δήλωσε η Manon Aubry, από την Oxfam Γαλλίας.

Παρ ‘όλα αυτά, το 2015 διαπιστώθηκε μια μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα μειωθεί κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2015, από 902 εκατομμύρια το 2012 σε 702 εκατομμύρια.

Αυτή η είδηση έγινε ευρέως δεκτή από τη διεθνή κοινότητα, και θα πρέπει να θέσει τον κόσμο στην πορεία για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs).

Αλλά αν δεν είχε αυξηθεί η ανισότητα των χωρών μεταξύ του 1990 και του 2010, «επιπλέον 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν διαφύγει της φτώχειας», τονίζει η έκθεση.

EurActiv Γαλλίας

*φωτογραφία  [Whit Andrews/Flickr]

 

X