Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από προσωπικό του ΟΗΕ

UN building New York

Ενενήντα εννέα νέες καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ή σεξουαλική κακοποίηση κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών καταγράφηκαν το 2015 – μια απότομη αύξηση από τις 80 καταγγελίες του 2014, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.

Η πλειοψηφία των καταγγελιών – 69 στο σύνολο-  αφορά προσωπικό σε 10 ειρηνευτικές αποστολές, ανέφερε η έκθεση. Το στρατιωτικό και το αστυνομικό  προσωπικό του ΟΗΕ κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα σε περίπου 21 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στην Αφρική.

Η έκθεση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο μιας νέας πολιτική των Ηνωμένων Εθνών με την ονομασία «name and shame»  για τις ειρηνευτικές δυνάμεις μετά από  σειρά καταγγελιών για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση  από  διεθνή στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι περισσότερες από τις καταγγελίες  αφορούν μέλη των ειρηνευτικών αποστολών  από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επτά στο σύνολο, που υπηρετούν  στις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Οι καταγγελίες αφορούν ειρηνευτικές αποστολές σε μέρη όπως η Αϊτή, το Μαλί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Υπήρξαν επίσης καταγγελίες εις βάρος των υπηκόων  διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και του  Καναδά. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν καταγγελίες εναντίον των στρατευμάτων και της αστυνομίας από το Μπουρούντι, τη Γερμανία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, τη Μαδαγασκάρη, τη Ρουάντα, το Κονγκό, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Τανζανία, τη Σλοβακία, το Νίγηρα, τη Μολδαβία, το Τόγκο, τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, το Μπενίν, Νιγηρία και η Γκαμπόν.

Τον Δεκέμβριο μια ανεξάρτητη επιτροπή κατηγόρησε τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του για κακή διαχείριση των πολλών καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ξένα στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το 2013 και το 2014.

EurActiv.gr με Guardian

X