Από θύμα, αρχηγός της τοπικής κοινότητας: μια γυναίκα από τη Γουατεμάλα υψώνει τη φωνή της ενάντια στη βία κατά των γυναικών

01-bis2

Η Ραφαέλα Κοτσοχάι ζει σε μια μικρή κοινότητα Μάγια στην επαρχία του Σαν Χουάν Σακατεπέκες, περίπου μισή ώρα από την πόλη της Γουατεμάλα. Είναι 44 ετών και έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.

Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πιστεύεται ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας στη Γουατεμάλα. Το 2013 και μόνο, 564 γυναίκες είχαν βίαιο θάνατο, ενώ πάνω από 7.000 γυναίκες έχουν πεθάνει λόγω αυτής της αιτίας από το 2000.

Ευτυχώς, η Ραφαέλα κατάφερε ν’ αλλάξει τη ζωή της, με τη βοήθεια και τις γνώσεις που απόκτησε χάρη σε ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης της μη κυβερνητικής οργάνωσης CALDH (Centre for Human Rights Legal Action). Με την πάροδο του χρόνου, και με τη βοήθεια της οργάνωσης αυτής, μετατράπηκε από ντροπαλή, κακοποιημένη και αναλφάβητη γυναίκα σε «μητέρα της κοινότητας» και νομικό σύμβουλο.

Όνειρο της Ραφαέλα ήταν να μορφωθεί, και σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές της. Έχει επίσης οριστεί μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου (COCODE) και έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ανταλλαγή γνώσεων και δύναμης για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών».

Ενημερώνοντας για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, η Ραφαέλα προωθεί το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει πώς θα διαθέσει το σώμα της. Μιλά για τη δική της εμπειρία και για την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι «είναι σημαντικό να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες και ότι πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο».

Η Ραφαέλα παραδέχεται ότι η βία και οι διακρίσεις που υπέστη στο παρελθόν της είχαν προκαλέσει «μίσος για τους άνδρες». Παρ’ όλα αυτά, η βοήθεια που έλαβε είχε θεραπευτικό αποτέλεσμα και μπόρεσε να το ξεπεράσει. «Εδώ έμαθα να έχω αυτοεκτίμηση και να παίρνω η ίδια τις αποφάσεις μου», είπε χαρακτηριστικά.  Η Ραφαέλα χαίρεται επίσης που τώρα μπορεί να μεταφέρει τις γνώσεις της και να στηρίζει άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Συμβάλλοντας στην προώθηση, την προστασία και τον έλεγχο των δικαιωμάτων των αυτόχθονων γυναικών στη Γουατεμάλα, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ανταλλαγή γνώσεων και δύναμης για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την πρόληψη της βίας εις βάρος των γυναικών» έχει βοηθήσει να μειωθεί η βία κατά των γυναικών σε 17 δήμους και κοινότητες.

Το στοίχημα είναι να εξακολουθήσουν να προστατεύονται οι αυτόχθονες γυναίκες που συνεχίζουν γενναία τον αγώνα κατά της βίας που ασκείται στις ίδιες και τις οικογένειές τους.

X