Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Γιούνκερ;

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος εξελέγη μέσω της διαδικασίας Spitzenkandidat και όποιος τον διαδεχτεί θα πρέπει να περάσει από την ίδια δοκιμασία.

Το Σαββατοκύριακο, ο Γιούνκερ δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία μετά το πέρας της δικιάς του το 2019.

Το 2014, η κάθε πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε ένα υποψήφιο για τις «εκλογές» για τον επικεφαλής της Επιτροπής. Ο Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Μετά την παράκαμψη της αντίθετης στάσης των Βρετανών, η εκλογή του επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το τζίνι τώρα βγήκε από το λυχνάρι και το ευρωκοινοβούλιο έχει ένα πολύ ισχυρότερο λόγο στο ποιος θα ηγείται της Κομισιόν από εδώ και στο εξής. Το σύστημα θα μπορούσε να αποκλείσει κάποιους εξαιρετικούς υποψήφιους.

Ο αναπληρωτής του Γιούνκερ, Φρανς Τίμερμανς, από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, θα ήταν επιλογή πολλών, αλλά, παρά τις αρετές του, η νίκη του εξαρτάται από μια στροφή προς τα αριστερά.

Η φιλελεύθερη Μαργκέτε Βεστάγκερ, η οποία έγινε δημοφιλής για την αντιδικία της με την Apple, επίσης, δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στις ψήφους της πολιτικής της ομάδας (ALDE).

Ο νέος πρόεδρος θα είναι πιθανότατα ένα μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επίτροπος, έχασε από την υποψηφιότητα από τον Γιούνκερ το 2014. Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας είναι επιτυχείς, θα βρεθεί σε καλό σημείο εκκίνησης. Αλλά πολλά εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών στη Γαλλία.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ φέρεται να εποφθαλμιά τη θέση, αλλά, παρά την προβεβλημένη πρωτοβουλία του που υλοποίησε αναφορικά με το εισιτήριο του Interrail, δεν διαθέτει το αντίστοιχο προφίλ. Πολλοί θεωρούν, επίσης, ότι η πατρίδα του η Γερμανία ασκεί ήδη πολύ μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη.

Ο Γιούρκι Κατάινεν, ο διοπτροφόρος πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, είναι μια ασφαλής επιλογή και δύσκολα το Συμβούλιο θα φέρει αντιδράσεις. Υπάρχει και μια άλλη πιθανότητα.

Μερικές καλά δικτυωμένες πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ δήλωσε μόνο ότι δεν ήθελε να αντιμετωπίσει μια άλλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία. Αν του δοθεί η ευκταία να εκλεγεί απευθείας από τα κράτη μέλη και να παρακάμψει το σύστημα Spitzenkandidat, θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να παραμείνει πρόεδρος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι οπαδός της διαδικασίας Spitzenkandidat. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν έχουν τη συνήθεια της παράδοσης του εδάφους που έχουν κερδίσει με σκληρό αγώνα πίσω στα κράτη μέλη, αλλά αν κάποιος μπορεί να το αποσπάσει από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, η Ανγκέλα μπορεί.

Αλλά σήμερα ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «Πέντε χρόνια είναι αρκετά».

X