Η Ευρώπη κέρδισε στην Αυστρία. Στην Ιταλία έχασε ο Ρέντσι.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η Κυριακή ήταν μια σημαντική μέρα για την Ευρώπη. Και δυσκολεύομαι να καταλάβω για ποιο λόγο μπαίνουν στη ζυγαριά η εκλογή του νέου Αυστριακού προέδρου, Φαν Ντερ Μπέλεν, που εξελέγη στη βάση του δίπολου φιλοευρωπαϊκές -αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, με την ήττα του Ιταλού Προέδρου, Ματτέο Ρέντσι, που έχασε ένα δημοψήφισμα με εντελώς εθνικό χαρακτήρα και στη βάση ενός ερωτήματος που σε καμία περίπτωση δε συσπείρωνε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο πλευρό του.

Προφανώς η αποστεθεροποίηση της Ιταλίας προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στην Ευρώπη και σίγουρα η αποχώρηση Ρέντσι -ειδικά αν οδηγήσει σε εκλογές άμεσα ή λίγο αργότερα- θα αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης των φιλοευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Όμως πρόκειται για μια εξέλιξη που προέκυψε από κακή διαχείριση ενός καθαρά εσωτερικού ζητήματος που δεν άπτεται σε καμία του πτυχή της Ευρωπαϊκής θέσης και πορείας της Ιταλίας. Δε σχετίζονταν καν με τον τραπεζικό της τομέα, οποίος βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης εδώ και αρκετό καιρό. Ανάλογη εσωτερική κρίση θα μπορούσε να προκύψει από την αποκάλυψη π.χ. ενός σκανδάλου, πάλι η Ευρώπη θα έφταιγε γι αυτό;

Από την άλλη πλευρά στην Αυστρία χτες δόθηκε για δεύτερη φορά μια εκλογική μάχη με διακύβευμα σαφές: την πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Μπορεί ο Πρόεδρος της Αυστρίας να μην έχει εκτελεστική εξουσία, ωστόσο ο συμβολισμός και μόνο θα ήταν εντονότατος, ενώ η κυβερνητική κρίση στη χώρα θεωρούνταν δεδομένη αν κέρδιζε ο ακροδεξιός υποψήφιος. Ωστόσο η καθαρή νίκη του Φαν Ντερ Μπέλεν αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα υποστήριξης του ευρωπαϊκού σχεδίου μετά το Brexit.

Οι Κασσάνδρες θα πουν ότι η ήττα του Ρέντσι προδιαγράφει την πορεία της Ιταλίας η οποία μεσοπρόθεσμα θα βρεθεί να κυβερνάται από τον λαϊκιστή Γκρίλο. Πιθανόν. Η Ιταλία έχει μακρά παράδοση πολιτικής αστάθειας και κυβερνητικών αλλαγών, χωρίς απαραίτητα να διαταραχθεί η πορεία της -οικονομική και πολιτική.
Μπορεί σήμερα τα ΜΜΕ -που διψάνε για καταστροφή- να έχουν σχεδόν ξεχάσει την Αυστρία και να αφιερώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης τους στην Ιταλία. Άλλωστε τα ΜΜΕ μόνο άμοιρα ευθυνών δεν είναι για την άνοδο του λαϊκισμού και την κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη.

Ωστόσο χτες, 4 Δεκεμβρίου, ήταν μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Κερδήθηκε μια μάχη και χρόνος για τα επόμενα βήματα. Η γνώμη μου είναι ότι φάνηκε ακόμα πως οι πολίτες δεν έχουν στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη, αλλά στους πολιτικούς που την οδήγησαν ως εδώ. Αλλά ίσως είναι νωρίς για ένα τέτοιο συμπέρασμα.

 

*Νίκος Λαμπρόπουλος, διευθυντής της EurActiv.gr