Την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στο κινέζικο ντάμπινγκ εξετάζει η ΕΕ

Η Σεσίλια Μάλστρομ και ο Ματιάς Φεκλ [European Council]

Έντονες είναι οι συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση του κινεζικού ντάμπινγκ. Όπως δήλωσαν υπουργοί εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο να υπάρξει επαγρύπνηση σε σχέση με την τακτική ντάμπινγκ που ακολουθεί η Κίνα, ενώ θα πρέπει να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα για τις χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων.

Καθώς η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, υπάρχει μια σειρά διαφωνιών σχετικά με φθηνές κινέζικες εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αφελής και πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, ιδίως όταν πρόκειται για την πρακτική ντάμπινγκ» δήλωσε ο Πέτερ Ζίγκα, υπουργός εμπορίου της Σλοβακίας, η οποία κατέχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ωστόσο, οι διαφορές παρέμειναν σε μια συνεδρίαση των 28 υπουργών στις Βρυξέλλες, καθώς χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία εκφράζουν το φόβο ότι ο αυξημένος προστατευτισμός θα εξαγριώσει την Κίνα.

«Δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να έχουμε μια απόφαση, είναι απαραίτητο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματίας Φεκλ.

Η πιο αμφιλεγόμενη ιδέα είναι ο μετριασμός του «κανόνα του χαμηλότερου δασμού» που έχει τεθεί επί τάπητος από το 2013 και σύμφωνα με την οποία οι τιμές θα επιβάλλονται συστηματικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Η αλλαγή αυτού του κανόνα θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει υψηλότερες τιμές σε σχέση με τώρα.

Έντονο ενδιαφέρον για αλλαγές έχουν δείξει και οι χαλυβουργίες, καθώς έχουν πληγεί άμεσα από την κατάρρευση των τιμών, η οποία οφείλεται στο κύμα φθηνών εισαγωγών από την Κίνα.

Είναι γεγονός ότι η Κίνα παράγει περισσότερο από το ήμισυ του χάλυβα στον κόσμο και κατηγορείται για μαζικό ντάμπινγκ.

Ως εκ τούτου, περίπου 15.000 εργάτες της χαλυβουργίας διαμαρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με το αίτημα η ΕΕ να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες θα καταστήσουν τις εισαγωγές πάρα πολύ ακριβές για τη βιομηχανία.

«Οι Σουηδοί είναι πραγματικά εναντίον των κανόνων. Για παράδειγμα η σουηδική Volvo χρειάζεται 10.000 κομμάτια για να κατασκευάσει ένα όχημα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι επιπλέον άμυνες με την Κίνα θεωρούνται κρίσιμες, καθώς το Δεκέμβριο αναμένεται να λάβει την επίσημη ονομασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου του Καθεστώτος Οικονομίας της Αγοράς (ΚΟΑ).

Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους για τη μέτρηση πιθανών τιμών ντάμπινγκ, παραδίδοντας πολύ περισσότερη δύναμη στο Πεκίνο στις συναλλαγές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισάγει διάφορα κριτήρια για την αξιολόγηση των εμπορικών εταίρων, όπως τις κρατικές πολιτικές, την ευρεία παρουσία των κρατικών επιχειρήσεων και την ανεξαρτησία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αντίδραση της Κίνας

Είναι γεγονός ότι η Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα για τα προστατευτικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των κινεζικών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

«Η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για την τάση προστατευτισμού του εμπορίου της ΕΕ σχετικά με τον χάλυβα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του.

Οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλονται στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τις κινεζικές εταιρείες, πρόσθεσε.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις ανταλλαγές και την επικοινωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά για την επίλυση των προβλημάτων που η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα αντιμετωπίζει», κατέληξε.

 

 

 

X