Συγκρούσεις μεταλλεργατών με την αστυνομία στο Κάντιθ 

Ο κόσμος συμμετέχει σε συγκέντρωση υπέρ των εργαζομένων στον τομέα της μεταλλουργίας στο Κάντιθ της νότιας Ισπανίας, 23 Νοεμβρίου 2021. Το συλλαλητήριο έγινε για την υποστήριξη των εργαζομένων που απεργούν αυτή τη στιγμή, διεκδικώντας αύξηση των μισθών τους. [EPA-EFE/Roman Rios]

ΜΑΔΡΙΤΗ

Nέο κύμα διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ εργατών μετάλλου και αστυνομικών δυνάμεων στο Κάντιθ της Ανδαλουσίας της Τετάρτη στην Ισπανια, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και την πυροδότηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, σχετικά με την χρησιμοποίηση από την τοπική αστυνομία ενός ελαφρού κινητού άρματος μάχης (BMR) για τον περιορισμό των διαδηλωτών, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, EFE. 

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις καταγράφηκαν την Τρίτη στο Πουέρτο Ρεάλ, όπου οι μονάδες καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα για να σταματήσουν τους απεργούς. Την Τετάρτη, ωστόσο, η κατάσταση ήταν τεταμένη αλλά όχι τόσο βίαιη όσο την προηγούμενη ημέρα, όπως μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τρίτη, η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, να αποσύρει το τεθωρακισμένο όχημα BMR που χρησιμοποίησε η αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών, όπως μετέδωσε ο εταίρος της EURACTIV, EFE.

Η Ντίαθ δήλωσε ότι η χρήση ενός τέτοιου οχήματος ήταν «απαράδεκτη» και η αντίδραση της αστυνομίας «δυσανάλογη» και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν για καλύτερες οικονομικές συνθήκες είναι κατοχυρωμένο στο ισπανικό Σύνταγμα (1978) και πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό.

«Κύριε υπουργέ Μαρλάσκα, πάρτε τα τανκς από τους δρόμους του Κάντιθ, μπορείτε πάντα να τα επιστρέψετε στον υπουργό Άμυνας», τόνισε την Τρίτη ο Χάουμε Άσενς, μέλος των Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία, μαζί με τους σοσιαλιστές του PSOE.

Οι μεταλλεργάτες στο Κάντιθ διεκδικούν εδώ και αρκετές εβδομάδες αυξήσεις μισθών ανάλογες με τον πληθωρισμό (5,4%). Η περιοχή του Κάντιθ έχει ποσοστό ανεργίας πάνω από 23% και η περιοχή συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στις εθνικές στατιστικές όσον αφορά τη φτώχεια και την εργασιακή ανασφάλεια.

Στην περιοχή, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στο μέταλλο, υποφέρουν από την εξαγωγή θέσεων εργασίας (κυρίως σε ασιατικές χώρες) και από τη σημαντική συρρίκνωση της δουλειάς στον ναυτικό τομέα, έναν από τους κύριους οικονομικούς πυλώνες του Κάντιθ μέχρι σήμερα.

Πάλι την Τετάρτη, περίπου 500 αγρότες του ισπανικού τομέα φρούτων και λαχανικών, κυρίως από την Αλμερία (Ανδαλουσία), συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, ζητώντας επείγοντα μέτρα συνδρομής ώστε να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, το οποίο, όπως είπαν, τους φέρνει «στο χείλος της αβύσσου», όπως μετέδωσε η EFE.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήρθαν και από άλλες περιοχές όπως η Λα Ριόχα και η Αραγέν, είχαν σφυρίχτρες και πανό που έγραφαν ότι το κόστος παραγωγής τους «πνίγει» και ότι «χωρίς κερδοφορία δεν υπάρχει μέλλον για τα φρούτα και τα λαχανικά».