Σημείωμα των θεσμών για τις καθυστερήσεις

Σημείωμα έλαβε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την κοινοτική μερίδα της τρόικας, η οποία «χτυπά» καμπανάκι ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το «διά ταύτα» του σημειώματος είναι πως η κυβέρνηση πρέπει τρέξει, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς.

To σημείωμα των δανειστών στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στα παράπονα που είχε εκφράσει ο κύριος Τσακαλώτος για την στάση των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Το σημείωμα λέει ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένες με τα 2,8 δισ., πως δεν τις έχουμε βάλει καν σε πλάνο και χρονοδιάγραμμα και μας προειδοποιεί ότι χάνουμε έτσι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Brexit και Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup

Εν τω μεταξύ, ένας πρώτος απολογισμός του Brexit θα είναι το κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11 Ιουλίου.

Και μπορεί το ζήτημα της Βρετανίας να «μονοπωλήσει» τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όμως, από το «μενού» δεν θα λείπει και η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η προετοιμασία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας μέχρι τον Σεπτέμβριο για τη δόση των 2,8 δις ευρώ.

Βέβαια, πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι δανειστές πιέζουν να προχωρήσουν νωρίτερα, μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς από το φθινόπωρο το θέμα της Βρετανίας θα είναι εκείνο στο οποίο θα αφιερωθεί ο περισσότερος χρόνος.

Κομισιόν: Να βελτιωθεί η μέθοδος εργασίας στη δεύτερη αξιολόγηση

Την ανάγκη μιας «βελτιωμένης μεθόδου εργασίας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών που θα προετοιμάσει καλύτερη τη δεύτερη αξιολόγηση, εξέφρασε εχθές ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Ερωτηθείς σχετικά με το αν υφίστανται ήδη ομάδες εργασίας της Επιτροπής που δουλεύουν από κοινού με τις ελληνικές αρχές πάνω στις μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης, ανέφερε πως η Επιτροπή επιθυμεί να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου εργασίας με τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «η επιτυχία αυτή απαιτεί σωστό σχεδιασμό και συντονισμό σε ό,τι αφορά στη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων», ενώ τόνισε πως τα δύο σημεία στα οποία έχει επικεντρωθεί η εργασία της Επιτροπής είναι η «ιδιοκτησία του προγράμματος» από την ελληνική κυβέρνηση και «η καλή επικοινωνία» προς όλα τα μέρη της ελληνικής διοίκησης. «Και τα δύο αυτά είναι σημαντικά για εμάς και για την επιτυχία του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλ. Βιντερστάιν.

X