Ρωσικό δάνειο παίρνουν οι εθνικιστές της Le Pen- Οργή σε Παρίσι και Βρυξέλλες

front_national_le_pen_times_two_creditblandine_le_cain_flickr.jpg

Αντιδράσεις σε Ευρωβουλή και Γαλλία προκάλεσαν το δάνειο που πήρε το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Penαπό ρωσική τράπεζα. Η κίνηση των Γάλλων εθνικιστών δείχνει την βούλησή τους να προσεγγίσουν τη Μόσχα και επιβεβαιώνει την «συμπάθεια» της Le Pen στο πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου.

Το Εθνικό Μέτωπο επιβεβαίωσε ότι έλαβε δάνειο ύψους 9 εκ ευρώ από την First Czech Russian Bank, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει έδρα στη Ρωσία, μετά την αποκάλυψη τηςMédiapart. Αυτός που συνέδραμε για την εξασφάλιση του δανείου ήταν ο ευρωβουλευτής  Jean-Luc Schaffhauser.

Ο Jean-Luc Schaffhauser τόνισε ότι το αίτημα για δάνειο ήρθε από τον «φίλο μου Bernard Monot, που η Le Pen τον έχει ορίσει υπεύθυνο εύρεσης χρηματοδότησης για το κόμμα. Ήρθε σε μένα διότι λέει πως είμαι ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών». Πρόσθεσε ότι έχει αρκετές επαφές στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Στραφήκαμε στη Ρωσία ως έσχατη λύση, αφού πρώτα προσπαθήσαμε σε Γαλλία, Ελβετία και Μέση Ανατολή. Δεν πήγαμε σε κρατική τράπεζα καθώς γνωρίζαμε ότι θα προέκυπτε κρατικό ζήτημα», είπε ο ευρωβουλευτής.

Ο Jean-Luc Schaffhauser επεσήμανε ότι οι στενοί δεσμοί του με τη Ρωσία «εδράζουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης Ευρώπης» και ότι η αντίληψη της «Δύσης» είναι λανθασμένη.

 «Ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών»

Ο πρώην διεθνής σύμβουλος της Dassault Systèmes, που είναι επίσης δημοτικός σύμβουλος στο Στρασβούργο, θεωρείται το «ήπιο» κανόνι της ακροδεξιάς. Δεν είναι μέλος ούτε του Εθνικού Μετώπου αλλά ούτε και της ομάδας που πρόσκειται στην Le Pen, Navy Blue Union, παρόλο που η επίσημη σελίδα του στην Ευρωβουλή λέει το αντίθετο. Για τον ίδιο αυτό είναι ένα ζήτημα ανεξαρτησίας: «Υπηρετώ το κράτος, όχι ένα πολιτικό κόμμα», εξήγησε.

Η έλλειψη βούλησης των γαλλικών τραπεζών ανάγκασαν το Εθνικό Μέτωπο να αναζητήσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Ο Jean-Luc Schaffhauser θεωρεί πως οι δυσκολίες προέκυψαν από τους αμφιλεγόμενους «λογαριασμούς» της προεκλογικής καμπάνιας του Sarkozy το 2012. «Ο Sarkozy μας πήγε πολύ πίσω».

Putin: Η «συμπάθεια» της Le Pen

Το ρωσικό δάνειο της Le Pen έχει διχάσει Παρίσι και Βρυξέλλες. Οι σοσιαλιστές στο γαλλικό κοινοβούλιο ζήτησαν την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες και την προέλευση του δανείου.

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό κώδικα, «κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να λάβει, άμεσα ή έμμεσα, για οποιοδήποτε σκοπό, εισφορές ή υλική βοήθεια από ξένο κράτος ή μια ξένη νομική οντότητα».

Σύμφωνα με άρθρο στις 3 Δεκεμβρίου των Médiapart και Rue89 Strasbourg, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Martin Schultz σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει εξεταστική επιτροπή για τον ρόλο που έπαιξε ο Jean-Luc Schaffhauser προκειμένου να ληφθεί το δάνειο. Η Ευρωβουλή βέβαια, θα εστιάσει περισσότερο στα 100.000 ευρώ αμοιβής που πήρε ο ευρωβουλευτής για τις υπηρεσίες του.

Putin: Πρότυπο του Εθνικού Μετώπου

Η συμπάθεια της Marine Le Pen για τον Vladimir Putin είναι καλά τεκμηριωμένη. Σε συνέντευξη με το Euronews, εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, η οποία «καθάρισε τη γραφειοκρατία και ανέπτυξε έναν οικονομικό πατριωτισμό».

Επαίνεσε την επιτυχία του Putin στην «αποκατάσταση της υπερηφάνειας σε ένα έθνος που είχε υποστεί 70 χρόνια ταπείνωσης και δίωξης», και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση της Κριμαίας στη Ρωσία μέσα σε ένα πιάτο. «Δε νομίζω ότι η Ρωσία θα είχε πάρει την Κριμαία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε προχωρήσει στην αναγνώριση μιας εντελώς παράνομης κυβέρνησης στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα μεγάλο λάθος», είπε.

EurActiv Γαλλίας

*φωτογραφία [Blandine Le Cain/Flickr]