Προθεσμία από Κομισιόν στην Πολωνία και την Ουγγαρία για την υποδοχή προσφύγων

Πολωνοί διαδηλωτές εναντίον της μετεγκατάστασης προσφύγων στη χώρα τους [Marcin Obara/EPA]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες (16 Μαΐου) όρισε προθεσμία μέσα στον Ιούνιο για την Πολωνία και την Ουγγαρία για την συμμετοχή τους στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα ή σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουν αντιμέτωπες με κυρώσεις.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο της ΕΕ που εγκρίθηκε το 2015 για να υποδεχθεί 160.000 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία από τη Συρία, την Ερυθραία και το Ιράκ. “Καλώ την Πολωνία και την Ουγγαρία που δεν υποδέχθηκαν ούτε ένα άτομο … να το πράξουν τώρα”, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

“Εάν δεν ληφθούν μέτρα πριν από την (επόμενη) έκθεση μας τον Ιούνιο, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της βάσει των Συνθηκών και να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει”, ανέφερε. Ο Αβραμόπουλος δήλωσε ότι συνολικά 18.418 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό είναι η “τελευταία προειδοποίηση”.

Η Πολωνή Πρωθυπουργός Beata Szydło απάντησε με προκλητικό ύφος:«Δεν φοβάμαι τις δηλώσεις της Επιτροπής. Δεν θα συμφωνήσουμε με την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστόσεων στην Πολωνία ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με τις αποκαλούμενες” διαδικασίες επί παραβάσει “της ΕΕ, οι Βρυξέλλες στέλνουν επιστολή στις εθνικές κυβερνήσεις για να ζητήσουν νομικές εξηγήσεις σχετικά με ορισμένα ζητήματα, πριν ενδεχομένως τις παραπέμψουν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Τα κράτη μέλη μπορούν τελικά να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την απογοήτευση τους για τον αργό ρυθμό της μετεγκατάστασης των μεταναστών, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χειρότερης ευρωπαϊκής κρίσης των προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία και την Ελλάδα το 2015.
Οι ευρωπαϊκές πηγές επέρριψαν την ευθύνη για τις καθυστερήσεις σε μια σειρά παραγόντων: οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απομονώσουν τους τζιχάντες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την έλλειψη στέγασης και εκπαίδευσης των αιτούντων άσυλο και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ανέφεραν ότι ορισμένες χώρες καθιστούσαν απαράδεκτες τις συνθήκες αρνούμενοι τους μουσουλμάνους, τους μαύρους ή τις μεγάλες οικογένειες, ενώ τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης κάνουν διακρίσεις για θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους.
«Δείξτε μεγαλύτερη ευελιξία»
Η Αυστρία, η οποία είχε ζητήσει προσωρινή απαλλαγή από το καθεστώς, δεσμεύθηκε να υποδεχτεί 50 άτομα από την Ιταλία. Η Επιτροπή χαιρέτισε την κίνηση και κάλεσε τη Βιέννη να πράξει το ίδιο και για την Ελλάδα. Η Επιτροπή άσκησε επίσης πίεση στην Τσεχική Δημοκρατία για να συνεχίσει τις μετεγκαταστάσεις αφού ανέφερε ότι απέτυχε να υποδεχτεί πρόσφυγες για σχεδόν ένα χρόνο.

Κάλεσε επίσης τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία να «δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία» σχετικά με τις κατηγορίες των ανθρώπων που υποδέχονται και ανέφεραν ότι η Ιρλανδία και η Εσθονία θα πρέπει να εργαστούν για να εξαλείψουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια με την Ιταλία όσον αφορά την είσοδο αιτούντων άσυλο. Η Επιτροπή κάλεσε την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία και την Κύπρο να αυξήσουν τους αριθμούς τους.