Πονοκέφαλο προκαλεί στις Βρυξέλλες η ακύρωση του South Stream

botas-turkey-eur.jpg

Η επιτυχία της ΕΕ να αναγκάσει το Κρεμλίνο να ακυρώσει τον αγωγό South Stream δημιούργησε μια νέα πρόκληση: μια εναλλακτική ασφαλή παροχή φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αν και έγινε πολιτικά «τοξικός» μετά την κρίση στην Ουκρανία, ο αγωγός είχε νόημα για χώρες όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, διότι παρείχε προμήθεια φυσικού αερίου που δεν θα διερχόταν από την Ουκρανία και έτσι υπήρχε λιγότερος κίνδυνος στρέβλωσης της παροχής.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί άλλες ιδέες που θα έδιναν στη νοτιοανατολική Ευρώπη ασφαλείς εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, αλλά καμία από αυτές δεν προχώρησε προχωρήσει όσο ο South Stream, αφήνοντας την περιοχή να αντιμετωπίσει πολλά χρόνια αβεβαιότητας.

Ο αγωγός θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, και από εκεί θα κατέληγε μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία. Τη Δευτέρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το έργο.

>>Διαβάστε σχετικά: Η Μόσχα «ακυρώνει» τον South Stream, αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας

Η Μόσχα έπεσε θύμα της καθυστερημένης ζήτησης για φυσικό αέριο από την ΕΕ και τη μείωση των τιμών ενέργειας, αλλά επίσης και της αντίθεσης της Κομισιόν, που ανάγκασε τη Σόφια να «παγώσει» την κατασκευή του αγωγού λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Στη Βουλγαρία, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Tomislav Donchev είπε ότι η Βουλγαρία αναμένει τώρα «ειδική προσοχή» από την ΕΕ προκειμένου να μετριαστεί η ζημία. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boiko Borissov θα υπογραμμίσει το θέμα στην επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες την Τρίτη (4 Δεκεμβρίου).

«Εάν δεν υπάρχει σχέδιο, αυτό θα είναι μια απώλεια για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Donchev σε δημοσιογράφους. «Η Βουλγαρία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων σε αυτή την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση. Δεν μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο».

EurActiv με Reuters