Πολιτική κρίση στη Νικαράγουα, πράσινο φως από τους 28 για επιβολή κυρώσεων

Οι χώρες της ΕΕ έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την υιοθέτηση ενός πλαισίου κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Νικαράγουας, αντιδρώντας στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και την επιδείνωση του κράτους δικαίου, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών ενέκριναν αυτό το πλαίσιο των μέτρων, το οποίο επί του παρόντος δεν περιλαμβάνει προσωπικές κυρώσεις. Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η χώρα που κυβερνάται από το 2006 από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, πρώην αντάρτη του κινήματος Σαντινίστας, διανύει σοβαρή πολιτική κρίση από τον Απρίλιο του 2018.

Μια πρώτη διαμαρτυρία κατά μιας μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης εξελίχθηκε σε διαδηλώσεις με αιτήματα την απομάκρυνση του προέδρου, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκαθίδρυσε μια δικτατορία διαφθοράς και νεποτισμού, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η καταστολή ήταν αιματηρή: η πολιτική βία προκάλεσε τον θάνατο 325 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.000, κυρίως στις τάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από 500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ρίχτηκαν στη φυλακή και δεκάδες χιλιάδες Νικαραγουανοί εξορίστηκαν.

Οι κυρώσεις είναι ένα «εργαλείο άσκησης πίεσης» για τη “συνέχιση του εθνικού διαλόγου” στη χώρα, είχε εξηγήσει διπλωματική πηγή στις αρχές Σεπτεμβρίου.