Οι μισοί Πολωνοί θεωρούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «πολύ αδύναμα» στη σύγκρουση για το κράτος δικαίου

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντιδρούν πολύ αργά και πολύ αδύναμα στις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ από τις κυβερνήσεις", σύμφωνα με το 48% των Πολωνών. [Shutterstock / Dmitry Rukhlenko]

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντιδρούν πολύ αργά και πολύ ασθενικά στις παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ από τις κυβερνήσεις», σύμφωνα με το 48% των Πολωνών, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων (ISP). Μόνο το 22% των ερωτηθέντων διαφώνησε με τη δήλωση αυτή. 

«Μέχρι στιγμής, οι ενέργειες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ δεν είχαν σαφή αντίκτυπο στην κυβέρνηση της Βαρσοβίας», δήλωσε ο Γιάτσεκ Κουτσάρτσικ, πρόεδρος του ISP και συντάκτης της ανάλυσης της δημοσκόπησης.

Είναι ενδιαφέρον ότι την πεποίθηση ότι η αντίδραση της ΕΕ ήταν ανεπαρκής και αδύναμη δεν συμμερίζεται μόνο η απογοητευμένη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, αλλά και το μισό του εκλογικού σώματος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). 

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Πολωνών υποστηρίζει την αμφιλεγόμενη αρχή «χρήματα για κράτος δικαίου» (61% έναντι 25%), αν και η ιδέα δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους του PiS (70% κατά). 

Οι Πολωνοί εμπιστεύονται περισσότερο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απ’ ό,τι τα εθνικά όργανα. Η εμπιστοσύνη στο ΔΕΕ (49%), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (46%) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (45%) είναι υψηλότερη από ό,τι στο εθνικό Συνταγματικό Δικαστήριο (21%), την κυβέρνηση (19%) και το εθνικό κοινοβούλιο (Sejm) (16%). Ωστόσο, οι ψηφοφόροι του PiS δεν εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Σε ερώτηση σχετικά με την απειλή του Polexit, για το 55% των Πολωνών, ο κίνδυνος του Polexit είναι πραγματικός, ενώ το 31% θεωρεί την απειλή φανταστική. Οι μισοί Πολωνοί πιστεύουν ότι για την κρίση Βαρσοβίας-Βρυξελλών ευθύνεται πρωτίστως η κυβέρνηση της Βαρσοβίας και μόνο το 19% θεωρεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως τους βασικούς υπεύθυνους για την κρίση. Ένα άλλο 19% των Πολωνών μοιράζει την ευθύνη για την κατάσταση εξίσου. Αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι μόνο το 56% των ψηφοφόρων του PiS πιστεύει ότι η ευθύνη βαρύνει κυρίως τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών. 

Ο Γιάτσεκ Κουτσάρτσικ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να ειπωθεί ότι οι ψηφοφόροι των φιλοκυβερνητικών κομμάτων είναι λιγότερο πεπεισμένοι για την ενοχή των Βρυξελλών από ό,τι οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης για την ενοχή της κυβέρνησης». 

Καθώς το 82% των Πολωνών συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, το 60% φοβάται τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του Polexit στην οικονομία, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ασφάλεια και την κατάσταση της δημοκρατίας στην Πολωνία. Είναι ενδιαφέρον ότι η επίγνωση των αρνητικών συνεπειών είναι υψηλότερη μεταξύ των νεότερων και των γηραιότερων Πολωνών. 

Σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα σχετικά με την πιθανή έξοδο από την ΕΕ, εάν διεξαγόταν σήμερα, περίπου το 79% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 13% υπέρ της αποχώρησης. Το 8% είναι αναποφάσιστο. Η υποστήριξη του Polexit μεταξύ των ψηφοφόρων του PiS ανέρχεται στο 21%. (Piotr Maciej Kaczyński | EURACTIV.pl)