Ο Υβ Μερς υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Ο Υβ Μερς [Flickr.com]

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πρότεινε τον διορισμό του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Υβ Μερς, ως αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON), Ρομπέρτο, Γκουαλτιέρι, καθώς και τον πρόεδρο του Ecofin, Εβγκέν Τεοντοροβίτσι. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ο διορισμός του Μερς πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό του SSM, ο αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

ο Υβ Μερς γεννήθηκε το 1949 στο Λουξεμβούργο και είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Δεκέμβριο του 2012, ενώ το διάστημα 1998-2012 ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου (BCL).

Σε ομιλία που έκανε το περασμένο Σάββατο σε συνέδριο, ο κ. Μερς είχε σημειώσει ότι μόνο λίγες χώρες της Ευρώπης προχώρησαν σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως η Ελλάδα και η Γαλλία. «Η τάση ανεπαρκούς εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται από το 2014 συνεχίσθηκε πέρυσι. Μόνο λίγες χώρες προχώρησαν σε πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως η Ελλάδα και η Γαλλία. Ορισμένες χώρες μάλιστα αντέστρεψαν μεταρρυθμίσεις που είχαν σχεδιασθεί για τη βελτίωση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, κυρίως στις αγορές εργασίας και τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Συνολικά, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν ήταν εναρμονισμένες με τις ανάγκες σε μεταρρυθμίσεις», είπε ο Μερς.